Fritaget for dimensionering

Hvad handler det om

Uddannelsen til ernæringsassistent har været dimensioneret siden 2018. Og konsekvensen har været fatal. Tilgangen til ernæringsassistentuddannelsen blev næsten halveret. Det er et generelt problem for erhvervsuddannelserne, men ernæringsassistentuddannelsen var særligt hårdt ramt. Uddannelsesvejlederne har ikke peget på ernæringsassistentuddannelsen, og uddannelsesinstitutionerne var blevet mere tilbageholdende med at rekruttere elever. I så høj en grad, at kvoten end ikke blev brugt op.

Kost og Ernæringsforbundet  har i samarbejde med FUE (fagligt udvalg for ernæringsassistenter, red.) kæmpet hårdt for at få frit optag på uddannelsen med argumenterne: Vi har nedlagt ernæringshjælper uddannelsen, der er færre elever i skolepraktik, som var et af målene, og ledigheden er lav for ernæringsassistenter.

”Det er det arbejde, som er lykkes i dag. Det er dejligt, at nogen har lyttet til os og fjernet den stopklods, så vi bedre kan sikre, at der også er kompetente ernæringsassistenter på fremtidens arbejdspladser. Ernæringsassistenterne er en vigtig brik i velfærdssamfundet, fordi de laver ernæringsrigtig mad. Uden dem vil vi få flere borgere med livsstilssygdomme. Det er en festdag for hele samfundet, branchen og forbundet”, siger Ghita Parry.

Næste skridt

Alt tyder på, at behovet for kompetente ernæringsassistenter kun bliver større i fremtiden. Der etableres flere lokale køkkener, madordninger for børn har vind i sejlene, bølgen af convenience tager til mv.

Derfor ligger der nu en vigtig arbejdsopgave for arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og forbund. Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne hjælper med at vejlede arbejdsgiverne til at ansætte eleverne inden GF2 (grundforløb 2), altså inden eleverne er startet i virksomheden. Det handler om at vende en supertanker til at tænke anderledes.

Tjek uddannelsen - og sig det videre

Kost og Ernæringsforbundet har siden efteråret 2018 kørt massiv kampagne for at rekruttere ernæringsassistentelever. Kender du nogen, som overvejer en uddannelse indenfor mad og sundhed, så tjek siden: blivernæringsassistent.dk. Her fortæller fem ernæringsassistenter om deres spændende job, der byder på gode udfordringer, og som er en afgørende vigtig brik i velfærdssamfundet.

 

 

FAKTA

I 2018 og 2019 har uddannelsen været dimensioneret med kvote, som har betydet, at alle elever som selv fandt et praktiksted og indgik en uddannelsesaftale forud for uddannelsesstart blev optaget. Og uddannelsesinstitutionerne havde fået tildelt en kvote til brug for elever, der ikke selv havde indgået en uddannelsesaftale.