Genbrug er in

En af dem, der har delt sine erfaringer i vidensbanken er Karen Thomsen, der er mad- og måltidsleder på Åbakken Plejecenter i Thisted. Her har de indført systematisk screening for dysfagi. Ergoterapeuterne står for screeningen, og ernæringsprofessionelle har udviklet nye opskrifter på modificeret kost. Indsatsen har være målrettet og er netop på vej til at blive implementeret i hele kommunen. Det kan du læse mere om i det seneste fagblad.

Del erfaringerne

Men der er mange og mange forskellige ideer at komme efter  i Sundhedsstyrelsens vidensbank – fra dysfagikost over fællessang, der mindsker risikoen for fejlsynkning, til store cases med strategiske indsatser på tværs af kommunale enheder.

Alle ideer er nøje beskrevet, så de er lige til at genbruge i egen kommune eller køkken.

− Ideen er at sætte nysgerrigheden i spil, så kommuner, institutioner og andre aktører kan lære af andres erfaringer og højne kvaliteten af mad og måltider. Det giver samtidig arbejdsglæde og stolthed, når man kan se, at andre kan bruge ens idé, siger Louise Hansen, der står for at samle og dele ideerne i vidensbanken.

Hun opfordrer derfor også de kommunale ledere til at overveje, om de har fundet på noget, de kan dele med andre. For borgernes skyld. Og fordi der ikke er grund til at opfinde den dybe tallerken igen og igen.

Abonner på ideerne

Hvert kvartal lægges cirka otte nye cases på siden. Så det er værd at kikke forbi, hvis I skal have gang i noget nyt. I kan også abonnere på de gode ideer, så de lander i jeres indbakke, samtidig med, at de bliver lagt på hjemmesiden, hvor kommuner i hele landet har beskrevet, hvordan de har arbejdet med ernæring, mad, og måltider og socialt samvær − på et praktisk, organisatorisk eller strategisk niveau.

FAKTA

  • Vidensbanken blev startet i 2015 og relanceret i oktober 2019.
  • Finansieringen kommer fra Regeringsstrategi for mad, måltider og sundhed (2018).Kost og Ernæringsforbundet sidder med i følgegruppen.
  • Hvert kvartal lægges omkring otte nye eksempler på hjemmesiden.
  • Du kan tilmelde dig en nyhedsmail og få inspirationen direkte i din indbakke.
  • Drøft ideerne med kolleger, faglige netværk, ledelser, embedsmænd og politikere i kommunerne.
Kilde