Ghita grillet af politikere

Samråd hører normalt Folketinget til. Det er et redskab for oppositionens politikere til at udspørge regeringens ministre om forskellige emner. Fredag dannede regionernes telt så rammen for et omvendt samråd. Således stod Ghita Parry for skud som en minister i spørgeregnen fra folketingsmedlem, sundhedsordfører Stine Brix (EL) og Region Sjællands formand, Jens Stenbæk (V).

Hvordan forebygge overvægt?

Venstremanden gik hårdt til ministeren på spørgsmålet om overvægt blandt børn og unge.

- Vores borgere i Region Sjælland lever kortere end andre steder i landet. Det skyldes blandt andet livsstilssygdomme. Hvad mener du, at vi skal gøre for, at få bragt overvægt blandt børn og unge ned?, lød det direkte spørgsmål fra Stenbæk.

Det starter med børnene

Formanden for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, tog i mod spørgsmålet med et smil.

- Jeg er glad for, at du spørger til børn og unge. Vi vil gerne hjælpe! Vores medlemmer laver god og sund mad. Og det starter med børnene. De skal have et godt måltid mad i institutionen. Det får mange børn allerede og jeg er overbevist om, at vi vil se positive resultater af den indsats. Vi er nødt til at prioritere – det begynder med børnene, slog Parry fast.

Tag ikke ansvaret fra folk

Det rejste nye spørgsmål fra Stenbæk om familiernes og den enkeltes ansvar.

- Som jeg ser det, så ligger løsningen også delvist hos familierne. Der skal være opbakning, hvis man skal komme det her til livs, tror jeg. Vi skal ikke institutionalisere alting – det mener jeg tager ansvaret fra folk, sagde Jens Stenbæk.

Forebyggelse er ikke enten eller

Ghita Parry slog på vigtigheden af et lidt bredere blik.

- For mig at se, er det både og. Børn får over halvdelen af deres mad i daginstitutionen og derfor skal det selvfølgelig være af en god kvalitet. Det tager ikke – og skal heller ikke – tage ansvaret fra den familie. Vi kan sagtens nå løsningerne. Madordninger og mærkningsordninger af sunde fødevarer har jo en gavnlig effekt. Så for mig er det ikke et enten eller. Det er et både og, sagde formanden for Kost & Ernæring.

De 16 sundhedsorganisationer var kaldt i samråd om alt fra forebyggelse til hverdagsrehabilitering over psykiatri og brugerinddragelse. Organisationerne blev grillet af formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), MF Özlem Cekic, Sundhedsordfører (SF), Næstformand i KL, Erik Nielsen, MF Flemming Møller Mortensen, Sundhedsordfører (S), MF Stine Brix, Sundhedsordfører (EL) og Jens Stenbæk, Regionsrådsformand i Region Sjælland og medlem af Danske Regioners bestyrelse (V).