Gode ”bøffer” til den amerikanske valgnat

Hvis du har rejst i USA, så ved du, at alting er lidt større – deres veje, huse – ja selv madportionerne kan være gigantiske.

Amerikansk madkultur er mangeartet efter alle de forskellige folkeslag, som nationen er formet af – men et er sikkert – de er verdensmestre i comfort food.

Men skal du holde dig vågen en hel nat og følge den spændende valgudvikling foran skærmen, så kræver det sit. Formen kan slet ikke holdes, hvis portionerne er for store eller alt for greasy – du skvatter bare i søvn.

Menutips – US style

Kost og Ernæringsforbundet anbefaler, at demokratiet fejres med skøn amerikansk inspireret mad i små portioner, som kan nydes over hele aftenen. Og hvad er mere amerikansk end burgeren?  Lav en lille en af slagsen – en ’slider’ med en stor rød bøf – det elsker de jo over there. Denne her version med rødbede er faktisk overraskende god.

 ”Røde bøffer”

4 personer

Hvad skal der i

  •  70 g kogt korn (byg, havre, hvede, spelt, emmer etc.)
  • 70 g fast ost, fx Vesterhavsost, fintrevet
  • 270 g rødbede, revet
  • 1 æg
  • 90 g rasp
  • 35 g havregryn
  • 70 g løg, hakket
  • 3 g hvidløg, hakket
  • 2 g frisk timian, finthakket
  • 2 g salt
  • Peber, friskkværnet
  •  Rapsolie til stegning

Sådan gør du

  • Rør samtlige ingredienser sammen
  • Form små bøffer
  • Steg på pande i olie til overfladen er sprød og bøffen gennemstegt
  • Hold bøfferne lune i ovn til servering

Du kan jo også lave….

  • Valgflæsk på amerikansk. Kog et par revelsben, mariner dem godt med bbq krydderier, skær ud mellem benene og steg dem færdig på grillen eller i ovn – Server et enkelt ben sammen med en lille portion coleslaw med kål, gulerod, rødløg og grøn peber.
  • Er du ikke til gris, er du måske til kylling – forsøg dig med dry rub – brug enten tørrede krydderier eller mariner med olie og bbq-krydderier. Brug ovnen eller grillen til at stege i.
  • Say cheese – Bagt eller ubagt cheesecake med sprød kiksebund er oplagt som dessert og kan anrettes i små portioner – gerne med en top af bær eller æblekompot.
  • Mere sødt! Ud på de tidlige timer kan du servere french toast – brød vendt i æggemasse og stegt på panden. En morgenmadsklassiker, hvor du udnytter dine brødrester.
  • Nyd det hele med masser af vand, caffé americano – espresso fortyndet med kogt vand og måske en lager, en Budweizer eller  IPA af amerikansk oprindelse.

God valgnat!