Mange danskere er presset på jobbet. I en ny undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø fra FTF svarer 22 procent, at de har følt sig stresset i løbet af de seneste 14 dage. Ni ud af ti peger på, at det skyldes forholdene på deres arbejde. Undersøgelsen dokumenterer også, at FTF’erne oplever en markant højere arbejdsmængde og arbejdstempo end lønmodtagere generelt.
Presset på kost- og ernæringsfaglige er en anelse mindre, viser en særkørsel af undersøgelsen. Mange har en stor arbejdsmængde og et højt arbejdstempo, men det er færre end for FTF’erne samlet. Det gælder også stress. 17 procent af de kost- og ernæringsfaglige ser stress som en udfordring i deres job.
− Det kan gå ud over helbredet at være stresset i længere perioder. Derfor er det positivt, at færre kost- og ernæringsfaglige er stressede, men vi taler stadig om 17 procent, og det er et højt tal, siger evalueringskonsulent Gry Grundtvig fra COWI, som har lavet undersøgelsen for FTF.
Deltagerne har svaret på, om de ofte eller hele tiden har følt sig stresset i de seneste 14 dage.
− At føle sig stresset i 14 dage har ingen konsekvenser for helbredet, men der er stor sandsynlighed for, at folk også har været stresset før de 14 dage, vi spørger til, siger Gry Grundtvig.
Mange leverer høj kvalitet
Mens halvdelen af FTF’erne siger, at de har mulighed for at levere kvalitet i arbejdet, står det bedre til blandt de kost- og ernæringsfaglige. Her siger 59 procent, at de i høj grad eller meget høj grad har mulighed for at levere kvalitet i arbejdet. Det betyder omvendt, at 41 procent savner den mulighed.
− De fleste har en faglig stolthed, så det kan være psykisk belastende, hvis man konstant føler, at man ikke kan leve op til det, man gerne vil, siger Gry Grundtvig.
Det kniber med udvikling
44 procent af kost og ernæringsfaglige vurderer deres muligheder for at udvikle sig fagligt som store eller meget store. Det er væsentligt færre end for FTF’erne samlet, hvor tallet er 60 procent.
− Det er med til at fastholde medarbejderne, når de kan se, at de har en fremtid for sig på arbejdspladsen. Udvikling behøver ikke bestå af kurser og uddannelse, det kan også være nye opgaver, eller at du bliver bedre til det, du laver, siger Gry Grundtvig og tilføjer, at også manglende udviklingsmuligheder kan føre til dårlig trivsel.
73 procent − altså tre ud af fire − angiver, at deres arbejde giver stor eller meget stor mening. Det kan opveje negative sider af arbejdsmiljøet.
− Jo færre negative forhold der er i arbejdsmiljøet, jo bedre har du det, men der er forskel på mennesker. Det er for eksempel positivt med udviklingsmuligheder, men nogle har større behov for at udvikle sig end andre. Hvis den vigtigste faktor for en medarbejder er at have mening i arbejdet, kan det være, at det ikke er særligt belastende at mangle udviklingsmuligheder, siger evalueringskonsulenten.
God ledelse mindsker stress
En anden vigtig faktor er social støtte, og det oplever tre ud af fire kost- og ernæringsfaglige, at de får fra kollegerne.
− Social støtte er særlig vigtigt for medarbejdernes velbefindende på jobbet. Det handler ikke om at kunne tale privat eller tale godt sammen i frokostpausen, men om at du kan få hjælp til arbejdet, når du har brug for det, uddyber Gry Grundtvig.
I en anden boldgade siger 28 procent, at ledelseskvaliteten hos deres nærmeste leder er lav eller meget lav. Det er højere end hos FTF’erne samlet, hvor tallet er 22 procent. Flere end hver fjerde kost- og ernæringsfaglige oplever altså, at deres leder ikke i tilstrækkelig grad prioriterer trivslen på arbejdspladsen, opstiller klare mål og motiverer medarbejderne og løser konflikter.
− Ledelseskvaliteten har også betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Når medarbejdere får god støtte af deres leder, reducerer det stressniveauet, siger Gry Grundtvig.
FAKTA
|
Gode kolleger og faglig stolthed opvejer travlhedTillidsrepræsentant, Annette Lindhardt, Byens Køkken i Odense Kommune De ansatte i Byens Køkken i Odense har så travlt, at det i en lang periode har fået folk til at søge væk, fortæller tillidsrepræsentant Anette Lindhardt. Alligevel leverer kollegerne en høj kvalitet, forsikrer hun.
|
Et flueben ud for en opgave letter på pressetArbejdsmiljørepræsentant, Gunhild Burup, Århus Universitetshospital Når en sygeplejerske giver fru Jensen medicin, ved hun, at hun skal løse opgaven igen tre timer senere. Anderledes ser det ud i køkkenet på Aarhus Universitetshospital.
|
Selvstændig planlægning gør det lettere at have travltTillidsrepræsentant, Jeanet Paaske, Gladsaxe Kommune Selv om de kostfaglige medarbejdere i daginstitutionerne og skolekantinerne i Gladsaxe Kommune kunne bruge flere hænder, er de ikke så stressede som deres kolleger i store køkkener, vurderer tillidsrepræsentant Jeanet Paaske
|