Gode råd til dig, der arbejder i storkøkken

Ny hjemmeside

Ergonomi i køkkenet er emnet for en ny hjemmeside kropogkøkken.dk, der er sætter fokus på hvordan man sikre gode arbejdsgange, valget af de rigtige redskaber og ikke mindst hvordan man indretter sin arbejdsdag, så kroppen lider mindst mulig overlast. Hjemmesiden rummer en lang række konkrete værktøjer, der kan anvendes i køkkener landet over og hjælpe med til at skabe et bedre fysisk arbejdsklima og undgår arbejdsskader.


Ergonomiske redskaber

At arbejde i et køkken betyder også at man arbejder med en bred vifte af redskaber i løbet af en arbejdsdag - og det er selvfølgelig også vigtigt at disse redskaber gør det muligt at arbejde ergonomisk. På hjemmesiden gennemgåes alt lige fra hvordan man vælger den rette kniv og hvad der er et godt skæfte, til hvilke værnemidler der anbefales og hvordan forskellige redskaber bruges optimalt.

Læs mere om brugen af redskaber her


Brug kroppen med omtanke

Kroppen er og bliver vores vigtigste arbejdsredskab. Derfor er det også vigtigt at vi belaster den mindst muligt. Ståstillingen som vi ofte benytter os af i løbet af en normal arbejdsdag, er ikke den bedste for kroppen, der har bedre af at være i bevægelse. Derfor er det rigtig vigtigt at man tænker over, hvordan man står, når man arbejder.

Her er et par gode råd fra hjemmesiden omkring hvordan man står bedst:

Stå med lige meget vægt på begge fødder og med let afstand mellem benene
Slap af i knæ og hofter og bøj lidt i knæene
Slap af i skuldrene
Spænd musklerne i maven, så du holder bækkenet på plads
Hold albuerne ind til kroppen
Træk hagen ind, så nakken bliver lang
Vend altid næse, fødder og hofter samme vej

 

Små vejledningsfilm

Et af de konkrete stykker værktøj, der er lagt tilgængelig på hjememsiden er små vejledningsfilm, der skal fungere som "det gode eksempel" og er en del af E-læringsprogrammet: "Krop og køkken". De forskellige filmklip anviser alt fra praktiske råd om de arbejdsstillinger, der belaster kroppen mest og hjælper samtidig med til at aflive myter om hvordan man bedst gør tingene.

Du kan se e-læringsfilmen: "Krop og køkken" her

Kortlæg arbejdet og pas på hinanden

Når man skal sætte fokus på problemer i arbejdsdagen, er det en rigtig god ide at starte med at kortlægge de normale arbejdsgange i køkkenet. Filmen "Krop og køkken" kan være en rigtig god ide at se i fælleskab i køkkenet, og så bagefter se på de normale arbejdsgange og justere dem med "ergonomibriller" på.

Det er rigtig hårdt at arbejde i et køkken og derfor er det også vigtigt at passe godt på hinanden. Det kan være et godt råd at benytte sig af turnusordninger i køkkenet, så det ikke er den samme, der udfører de mest belastende funktioner hele tiden og hele tiden forsøge at vøre lydhør overfor kollegaernes ønsker og behov.

Om kropogkoekken.dk

Materialet til hjememsiden er indsamlet af Glostrup Hospital over en periode på 16-17 år. Hjemmesiden er sat i verden for at formidle viden og dele erfaringer og gode råd i arbejdet med ergonomi og sørge for at bedre det fysiske arbejdsmiljø rundt omkring i landets køkkener.