Gode råd til håndtering af seksuelle krænkelser på arbejdspladsen

Seksuelle krænkelser må ikke ties ihjel. Det er mere end vigtigt at tale om krænkelser og kulturen bag disse problemer, fordi krænkelser og upassende adfærd på arbejdspladsen er et alvorligt problem for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø.

Hos Kost og Ernæringsforbundet hjælper vi jer til, hvordan I kan håndtere upassende adfærd, sexisme eller seksuelle krænkelser på jeres arbejdsplads. Ligegyldigt om adfærden er fysisk, verbal eller på skrift. 

Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du skal forholde dig, hvis du eller en kollega udsættes for seksuelle krænkelser:

1. Sig fra – også hvis en kollega udsættes for krænkende adfærd

2. Kræv, at din ledelse sætter problemet på dagsordenen

3. Tag fat i din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, hvis der er problemer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

Debatten om sexisme på arbejdspladsen har bragt mange historier frem, der viser, at problemerne med krænkede adfærd er derude, og derfor er det rigtigt godt, at hele samfundet får øjnene op for det, så vi kan skabe et bedre arbejdsmiljø ude på arbejdspladser.  
Derfor hilser Kost og Ernæringsforbundet også den nye bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø varmt velkommen. Den sætter nemlig rammer for en række psykiske belastninger, som for eksempel krænkende adfærd.

Den nye bekendtgørelse oplister fem centrale risikofaktorer inden for psykisk arbejdsmiljø:

1) Stor arbejdsmængde og tidspres

2) Uklare krav og modstridende krav i arbejdet

3) Høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker

4) Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane

5) Arbejdsrelateret vold

Du kan læse mere om den nye bekendtgørelse her