Gode tiltag i ny arbejdsmiljøaftale

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har i dag indgået aftalen ”Alle har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø”. Med aftalen håber partierne på, at flere danskere får et længere og mere lykkeligt arbejdsliv. Det glæder Ghita Parry, der er formand i Kost & Ernæringsforbundet.

Arbejdspladser, der gentagne gange overtræder arbejdsmiljøloven får nu skrappere bøder og flere kontrolbesøg af Arbejdstilsynet. Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde i Danmark, siger hun.

Aftalens 15 punkter falder i forlængelse af Arbejdsmiljøstrategi frem til 2020, som partierne indgik i 2011. I den strategi indgår tre overordnede mål for det danske arbejdsmiljø, så der i 2020 er:

  • 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker
  • 20 procent færre psykisk overbelastede
  • 20 procent færre med overbelastninger af muskel og skelet – fx af ryggen.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er tilfreds med aftalen.

- Hvis vi for alvor skal forbedre arbejdsmiljøet, skal vi sikre, at Arbejdstilsynet bruger flest ressourcer på de arbejdspladser, hvor der er størst problemer. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med aftalen målretter arbejdsmiljøindsatsen endnu mere mod de virksomheder, hvor vi kan se, at de ansattes sikkerhed og sundhed ofte er hårdt prøvet, siger han i en pressemeddelelse.

Der er dog en væsentlig mangel i aftalen, hvis man spørger Ghita Parry.

- Som så mange andre faglige organisationer havde vi gerne set belønning af de gode arbejdspladser. Det er godt at skrue bissen på overfor synderne, men man skal også klappe de dygtige på skulderen. Man kan jo håbe, at det bliver en del af den kommende reform af arbejdsskadesystemet, slutter hun.

 

Kilde