'Gør det selv' ældremad

Tilbage i skolekøkkenet

En gruppe ældre borgere fra Randers Kommune mødes på den nærliggende skole for at gå i skolekøkkenet.

De får hver især udleveret en kasse med forskellige fødevarer. Ideen er, at de selv skal tilberede mad af varerne i kassen. Der er fars til frikadeller, kartofler og grøntsager og en pose med færdig sovs.

Liv i hverdagen

Projektet kaldes ’ready to cook’ og bag det står blandt andet Madservice Kronjylland, Faverskov og Viborg Madservice og Det gode Køkken i Holstebro. De arbejder  sammen med flere fødevarevirksomheder og Aalborg Universitet.

- De ældre gik ind i projektet med liv og sjæl. Mange ældre vil jo gerne selv lave maden, for det har de været vant til hele livet, siger Marianne Sloth Sørensen, Madservice Kronjylland, efter arrangementet i Randers.

Bestem selv

Ready to Cook skal vise, om det er muligt at give de ældre større valgfrihed, selvom de får maden leveret fra kommunens madservice. Og om den måde at få mad på, vil give større madglæde.

Råvarerne er pakket i mindre portioner, som passer til én person. Og ideen er, at tilbyde måltidskomponenter, der kan sammensættes efter de ældres smag og behov og ikke mindst funktionsevne. Forsøget retter sig mod 'de ældre, der kan mest', siger René Langdahl Jørgensen, projektkoordinator fra Aalborg Universitet.

Bestil over nettet

Det er samtidig meningen, at de ældre skal bestille maden over nettet. Det vil give en større grad af spontanitet og fleksibilitet og er også forudsætningen for, at de kommunale køkkener kan håndtere kompleksiteten i måltidssammensætning. 

Flere forsøg som det i Randers, skal vise om ideen er god.