Relateret indhold

Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Ledere får også stress
Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Når maden tager magten
Mette Jensen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Besparelser går ud over behandlingen
Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Det er børnene, der batter

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Opskrifter: Græskar for alle pengene

  • polfoto
    polfoto

Fermenteret græskar
5 sylteglas à ½ liter

1.500 kg græskar uden kerner
1 liter koldt vand
50 g salt

Koriander, fennikel, hvidløg, hel kanel, kardemomme, spidskommen, chili, senneps- og peberkorn, skærmdild.

• Vælg, om græskarret skal være med eller uden skræl − mængden skal være 1,5 kg.
• Skær græskarrene i tynde skiver. Kom dem i skoldede glas med patentlåg.
• Opløs salt i vandet, og hæld det over græskarrene. Tilsæt en eller flere smagsgivere.
• Læg et stykke græskar eller et mindre glaslåg henover græskarstykkerne, så de bliver holdt nede under saltlagen. Luk glassene, og stil dem på tallerkener, som kan opsamle det vand, der sprutter ud, når fermenteringen går i gang.
• Stil glasset køligt (ikke i køleskab) eller ved stuetemperatur. Jo varmere, desto hurtigere går fermenteringen. Luk luft ud af glasset − især de første par dage − og tryk græskarret ned under lagen med en ren ske.
• Lad græskarrene fermentere i 1-2 uger, eller til du synes, de smager godt. Stil dem i køleskabet, og brug af dem med det samme.

Tip: Følg vejledningen på: www.foedevarestyrelsen.dk -  ‘sådan fermenterer du' 

Tip: De fermenterede græskar er gode som smagsgiver i retter med græskar, hvor de booster græskarsmagen og bidrager med salt, syre, sprødhed og nogle spændende aromaer som ikke findes i andre smagsgivere. De kan også serveres på smørrebrød og i sandwich eller der, hvor man typisk ville vælge f.eks. syltede asier eller rødbeder.

Græskarsuppe
Ca. 2 liter suppe / 10 portioner

1 kg skrællet græskar uden kerner
150 g løg
10 g hvidløg
1 liter vand
5 g koncentreret hønse- eller grønsagsbouillon
salt
evt. mere vand eller bouillon
ca. 15 g frisk ingefær salt og peber
evt. appelsin- eller citronsaft
evt. sojasauce
1 spsk. Soyasauce
2 tsk. Rapsolie
50 g græskarkerner

• Skær græskar og løg i grove stykker. Skær hvidløg i skiver. Kom græskar, løg og hvidløg i et dybt fad, hæld vand ved, tilsæt bouillon. Læg låg på.
• Bag ved 200 grader i ca. 40 min., til alle grøntsager er møre.
• Blend suppen til en ensartet puré. Spæd med vand eller bouillon, hvis suppen er meget tyk.
• Smag til. Hvis græskarrene smager af meget, måske blot med salt og peber. Er der kun lidt smag i suppen, så med fintrevet ingefær, appelsin- eller citronsaft og/eller sojasauce.
• Bland soja og olie, og vend græskarkerner i blandingen. Bred kernerne ud på en plade med bagepapir. Bag ved 190 grader i ca. 10 min., til de er sprøde.
• Køl af, og drys på suppen ved servering.

Portionsstørrelse: 2 dl + brød
Energi pr. portion (uden brød):
300 kJ / 70 kcal
Protein: 12 % (2 g)
Fedt: 50 % (4 g)
Kulhydrat: 38 (7 g) 

Ovnbagte græskar
10 portioner

2 kg hokkaido, butternut, Crown Prince eller andet fast græskar uden kerner
5 g korianderfrø
5 g fennikelfrø
5 g hel spidskommen
5 g gurkemeje
3 g hvidløgspulver eller finthakket hvidløg
5 g salt
2 spsk. olivenolie
2 spsk. citronsaft

• Skrub eller skræl græskarrene, og skær i stykker på 2x2 cm. Bred dem ud i en bradepande med bagepapir. • Stød koriander, fennikel og spidskommen groft i en morter eller krydderikværn. Bland med gurkemeje, hvidløg og salt.
• Vend græskarrene grundigt med olie, citronsaft og krydderiblandingen.
• Bag ved 190 grader i ca. 25 minutter, eller til de er møre.

Portionsstørrelse: 150 g
Energi pr. portion: 250 kJ / 61 kcal
Protein: 8 % (1 g)
Fedt: 43 % (3 g)
Kulhydrat: 49 % (9 g)

Tip: Servér græskarrene til fisk, kød eller vegetarretter. Servér med en frisk yoghurtdressing med dild.
Skift evt. halvdelen af græskarrene med kartoffel

Dessertgræskar
10 personer

2 kg skrællede hokkaido, Crown Prince eller andet fast mellemstort græskar uden kerner
50 g blødt smør
2 spsk. honning
25 g hasselnødder
25 g valnødder
15 g græskarkerner
flødeskum af 2½ dl piskefløde

• Skræl græskarrene, og skær dem i 10 både.
• Læg dem på bageplader med bagepapir, så den runde ende vender nedad.
• Smelt smørret ved lav varme, lad det køle lidt af, og rør med honning til en tyk masse. Pensl blandingen på græskarrene.
• Hak nødderne mellemfint, og bland dem med græskarkernerne. Drys nøddeblandingen på indersiden af græskarrene.
• Bag græskarrene ved 190 grader i ca. 25 min., eller til de er møre og nødderne gyldenbrune. Hvis der er mere smør-honning, kan den dryppes på halvvejs under bagningen.
• Servér græskarrene lune med flødeskum.

Portionsstørrelse: 150 g
Energi pr. portion 910 kJ / 215 kcal
Protein: 5 % (3 g)
Fedt: 71 % (18 g)
Kulhydrat: 23 % (14 g)