Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Gravid presset til at sige nej til job

  • Marie Preisler [ t e k s t ] │ Scanpix [ f o t o ]

Glad var professionsbachelor i ernæring og sundhed Anna Hansen, da hun efter længere tids jobsøgning fik et 13 ugers vikariat i en virksomhed med mulighed for fastansættelse. Og stor var skuffelsen, da hun få dage inden første arbejdsdag blev presset til at trække sig, fordi hun var gravid.

− Jeg havde søgt mange job, også uden for mit fag, så da jeg kom til samtale og bagefter fik tilbudt jobbet, var jeg rigtig glad og sagde uden tøven ja tak, for de virkede mægtigt søde.

Arbejdsgiver får besked

Anna Hansen var gravid, men kun 17 uger henne, da hun fik jobbet, og kunne derfor sagtens nå at fuldføre de 13 ugers ansættelse, før hun skulle på barsel. Alligevel fandt hun det mest fair at orientere arbejdsgiveren om graviditeten. Det blev starten på et mareridt:

− Jeg skrev til min kontaktperson på det vikarbureau, som havde formidlet jobbet, og fortalte, at jeg var gravid. Først skrev hun tillykke, og at hun ville orientere chefen i det firma, der havde ansat mig. To dag senere ringede hun og lagde pres på mig for at få mig til at sige op.

Den samtale var yderst ubehagelig, husker Anna Hansen.

− Hun gav mig nærmest indtryk af, at jeg havde gjort noget strafbart ved at sige ja til jobbet uden at fortælle, jeg var gravid. Hun sagde også, at arbejdsgiveren fandt min opførsel unfair og ikke ønskede, at jeg skulle starte. Og at jeg kun havde et par timers frist til selv at vælge at trække mig.

I strid med loven

Det rystede Anna Hansen. Især at få at vide, at arbejdsgiveren tænkte ilde om hende. Hun var dybt i vildrede med, hvad hun skulle gøre, og endte med at trække sig frivilligt fra jobbet mod at få lov til at forklare sig over for arbejdsgiveren.

Hun kontaktede også Kost & Ernæringsforbundet, der gik ind i sagen med en påstand om, at vikarbureauets håndtering var i strid med ligebehandlingsloven, der beskytter gravide mod at blive fyret. Vikarbureauet er blevet pålagt at betale en godtgørelse svarende til de 13 ugers løn, som Anna Hansen gik glip af. Det udfald er Anna Hansen tilfreds med − selvom hun hellere ville have haft jobbet.

Sagkyndig rådgivning

Anna Hansen er fuld af lovord om den hjælp, hun har fået i Kost & Ernæringsforbundets forhandlingsafdeling. 

− De var gode til at følge op på tingene og holde mig orienteret. Jeg har virkelig følt, at der blev kæmpet for mig.

Sagen har lært hende at sige nej til at handle under tidspres og altid at spørge i forbundet, hvis hun er i tvivl om sine rettigheder:

− En anden gang vil jeg ikke acceptere at blive presset til at give svar, før jeg har fået sagkyndig rådgivning fra min fagforening. Det er vigtigt at kende reglerne på det her område, og det gjorde jeg ikke. Jeg vidste godt, at jeg ikke behøvede at oplyse om graviditeten så tidligt i graviditeten, men jeg blev usikker på, om der var forskellige regler for private og offentlige virksomheder, og om der var regler, jeg ikke kendte. 

Anna Hansen har valgt at være anonym. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.
 

GUIDE
OM LIGEBEHANDLING

 

Info:

Det siger reglerne
Lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse fastslår, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en medarbejder, fordi medarbejderen har fremsat krav om udnyttelse af retten til fravær eller har været fraværende på grund af graviditet, barsel eller adoption.
Hvis en medarbejder mener, at arbejdsgiveren har udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at det ikke er tilfældet, og at fyringen intet har at gøre med graviditet eller barsel. Det er i praksis meget svært at bevise.

Kontakt:

Forhandlingsafdelingen
post@kost.dk
31 63 66 01