Gravide mangler folinsyre

To læger ved Herlev og Hvidovre Hospital har undersøgt konsekvensen af mangel på folinsyre hos gravide kvinder. Kvinderne kommer for sent i gang med at tage et tilskud, siger de og anbefaler myndighederne at berige f.eks. morgenmadsprodukter med folinsyre.

Naturlige kilder til folinsyre

Det kan godt lade sig gøre at spise sig til nok folinsyre. Især broccoli, spinat, blomkål, avokado og nødder er rige på folinsyre. Men Fødevarestyrelsens kostundersøgelse viser ifølge lægerne, at kun 5-10 procent af de gravide, får de anbefalede 0,4 mg.

Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud

Sundhedsstyrelsen har derfor i mange år opfordret kvinder, der ønsker at være gravide, til at tage et tilskud af folinsyre. Men kvinderne kommer ikke i gang med tilskuddet i tide. De begynder typisk at tage tilskud i uge fem eller seks, når de finder ud af, at de er gravide. Og det er for sent.

De burde tage det en måned før de bliver gravide, eller før de dropper præventionen, siger Katrine Friberg, Herlev Hospital.

Mangel på folinsyre kan eksempelvis resultere i rygmarvsbrok og skader på centralnervesystemet.

Andre lande beriger deres morgenmadsprodukter

70 lande har derfor besluttet at berige morgenmadsprodukter med folinsyre. Det gælder blandt andet USA og Canada, og resultaterne er gode, i følge Katrine Friberg. Erfaringerne viser, at der er færre sygdomme, der skyldes folinsyremangel.

Berigelsen giver kvinderne 0,1 til 0,2 mg ekstra folinsyre om dagen.

Hellere tilskud en berigelse

Fødevarestyrelsen er tilbageholdende med at anbefale en berigelse, da det er ukendt, om det vil have effekt herhjemme.

Else Molander fra Fødevarestyrelsen peger overfor avisen Politiken på, at mange kvinder får behovet for folinsyre dækket gennem en multivitamintablet, og at det er en opgave for sundhedsvæsenet at informere unge kvinder om, at de bør tage et tilskud af folinsyre.

Kilde