Guide: Alt om listeria

Listeria er lumsk, skriver Fødevarestyrelsen, den kan gemme sig i produktionen og sprede sig til fødevarerne. Man kan blive alvorligt syg af listeria og er man gammel og svækket kan listeria være dødelig.

Netop det faktum ligger til grund for Fødevarestyrelsens nye guide ’Alt om listeria’.

Aldrig mere listeria

Guiden ligger i elektronisk udgave på fødevarestyrelsens hjemmeside. Og i den man hente gode råd til, hvordan listeria holdes nede og ikke igen lykkes med at svække fødevaresikkerheden.

Otte trin

Guiden består af disse otte trin:

  1.  tjek om listeria er aktuel for jer
  2.  tjek om listeria kan vokse i fødevaren
  3.  find reglerne for listeria i fødevaren
  4.  lav en risikoanalyse for listeria og en plan for egenkontrol
  5.  find ud af, om I skal tage prøver og lave prøveplan
  6.  beskriv, hvad I skal gøre, hvis I finder listeria
  7.  gør grundigt rent i jeres virksomhed
  8.  vis, at I har styr på listeria

Under hvert punkt er der tjekskemaer, risikoanalyser og handleplaner mv., som kan bruges i produktionen.

 - Målet er at gøre det nemmere for virksomhederne at forstå lovgivningen og omsætte den til daglig praksis, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Kilde