Handicappede med i køkkenet

Alle kan være med

God ernæring hos beboerne er det bedste udgangspunkt for en pædagogisk indsats. Det er holdningen på Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg Kommune, hvor økonoma Birgit Boe Jørgensen arbejder med at inddrage beboerne i madlavningen.

På hver sin måde

Alle, også mennesker med omfattende funktionsnedsættelser, kan inddrages i menuplanlægning og madlavning. Spørgsmålet er bare i hvilket omfang, siger Birgit Boe Jørgensen.

Sammen med sin kollega, ergoterapeut Jette Lindstrøm, har hun beskrevet, hvordan mennesker med svære funktionsnedsættelser får en god oplevelse ud af både mad og måltider. Det kan du læse om i et faghæfte udgivet af Socialstyrelsen.

Sammen i køkkenet

Køkkenet er et godt sted at være for døvblinde. De mange dufte og lyde, der er i køkkenet, er i sig selv en oplevelse.

Men det er også godt at blive inddraget i madlavningen, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan mennesker med funktionsnedsættelser kan hjælpe til, skriver Birgit Boe.

For nogle er det nok blot at være til stede i køkkenet. Andre kan måske røre i skålen eller hjælpe med at smage maden til.

Mad er kommunikation

Mennesker med funktionsnedsættelser har ofte sin egen måde at kommunikere på. Personalet i køkkenet skal kende den enkelte for at indrage hende eller ham i maden. Samarbejdet med det pædagogiske personale er også vigtigt. De kan videregive beboerens oplevelse af maden.

Maden skal føles godt

Spisebesvær hører ikke sjældent med til handicappet. Hvis måltidet skal være en god oplevelse, må maden må indrettes efter det. Nogle har brug for at få maden blendet eller få den ind med sonde. Også det kan du læse om i faghæftet, der kan downloades fra Socialstyrelsens hjemmeside.