Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Havnet på rette hylde

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │ Heidi Lundsgaard og Mette Rosenhøj [ f o t o ]

− Det dræner mig ikke for energi at være på arbejde 45-50 timer om ugen. Tværtimod. Det er superfedt, så ved man, at man er landet på rette hylde.

34-årige Mette Rosenhøj sprudler af livs- og arbejdsglæde. Sammen med kollega og veninde Louise Peper overtog hun 1. september forpagtningen af kantinen på Haderslev Katedralskole, hvor hun selv blev student i sin tid. Og selvom det er en stor arbejdsopgave, er glæden over at løse den i regi af egen virksomhed altoverskyggende for Mette Rosenhøj.

− Det er vildt sjovt. Det at bygge noget op fra bunden og være to, som er så enige om konceptet og brænder for det, det giver mening, selvom det også er hårdt arbejde. Men den frihed og indflydelse, vi har, gør hele forskellen. Når maden så står i buffet’en, får man den der følelse: “Wow, det ser fandme godt ud!”

Lærte at lave mad

Som nyuddannet fik Mette Rosenhøj job i en daginstitution som kostfaglig eneansvarlig. Et job, hun var tilfreds med. Men det var ikke det, hun havde forestillet sig, hun skulle med sin uddannelse.

− Det gode var, at jeg lærte at lave mad − det er jeg jo ikke uddannet til. Men jeg ville gerne ’noget mere’ − og nå lidt bredere ud.

Den målsætning må Mette Rosenhøj siges at have nået. ’Noget mere’ blev i første omgang til en selvstændig virksomhed sammen med Louise Peper. Deres plan var at åbne et lille take-away-sted i Haderslev som et sundt alternativ til byens mange pizzarier. Men selvom konceptet var klart og lokalerne i hus, gik det ikke sådan. Helt tilfældigt opdagede Louise, at byens katedralskole søgte forpagtere.

En hurtig beslutning blev til et bud, som de vandt − med et koncept om hjemmelavet mad med et groft og grønt omdrejningspunkt og målsætningen om et økologisk spisemærke i sølv.

Fokus på madspild og formidling

Siden september er det gået stærkt: Facebookgruppen MetteMums på HAKA er oppe på 680 likes. En ekstra medarbejder er ansat i køkkenet, og køen i kantinen vokser dag for dag. I buffeten er der to-tre salater, en lun ret og sandwicher af hjemmebagt brød.

− Hvis vi rammer noget, eleverne godt kan lide, køber omkring 250 deres frokost hos os, men i snit ligger vi på 150 hver dag. De har taget rigtig godt imod os − også lærerne, som gerne vil have en frokostordning, fortæller Mette Rosenhøj.

Fokus er − ud over økologien, det grønne, grove og hjemmelavede − at minimere madspildet.

− Fordi vi laver alt fra bunden, er det nemmere at begrænse spildet ved f.eks. at bruge resten af grøntsagerne i en gryderet eller i dejen til brødet.

Et andet fokus er formidling af viden om sund livsstil og kost.

− Et af punkterne i vores udbudsmateriale var at få et godt samarbejde med skolen. Nu skal vi lave et forløb på hf-linjen om kost og sundhed for eleverne. Her vil de kunne se den røde tråd mellem den mad, vi serverer i kantinen, og det, vi formidler i undervisningen. Vi er meget begejstrede for at kunne koble teori og praksis i arbejdet på den måde. Så bruger vi også det, vi er uddannet til, og kan være med til at gøre en forskel.

BLÅ BOG

Mette Rosenhøj

34 år
Professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2010. Arbejdet i integreret institution som kostfagligt eneansvarlig. Selvstændig virksomhed, MetteMums, sammen med kollega i 2013. Forpagter af kantinen på Haderslev Katedralskole.

 

MIN HVERDAG
 

FAMILIE: Min mand og to børn på seks og et år og mine forældre er med til at sikre at tingene hænger sammen, når jeg arbejder rigtig meget. 

MIT KAMERA: Jeg elsker at fotografere. Hvert år laver jeg en fotobog med billeder af livet − børnene, maden, ferien og turene til skov og strand.

STORBYER: Jeg er ’skabskøbenhavner’ og skal have mit storbyfix et par gange om året. Valgte dog Haderslev for at være tæt på familien. 

MUSIK: Jeg går til festivaler og koncerter − med P!nk, Tina Dickow, U2, Adele, Quadron ...  Heldigvis er vi enige om valg af radiokanal på arbejdet.

KOGEBØGER: Jeg bruger aldrig opskrifter, men billeder og ingredienser inspirerer. Yndlingskogebogen pt. er ’Omtanke i store gryder’ fra Vestas. De har samme værdier som os.