Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Hent guldet i madspanden

Herhjemme er spildet 540.000 tons mad om året, til en værdi af mindst otte milliarder kroner, skriver Fødevareministeriet. Det er tal, der gør indtryk. De dukker op i min bevidsthed, hver gang jeg, trods alle bestræbelser, alligevel er nødt til at smide mad i skraldespanden. For hvor der handles, der spildes. Det er uundgåeligt. Men der er al mulig grund til både privat og professionelt at gøre en indsats for at begrænse 

Først og fremmest fordi spild er uetisk og belaster miljøet. Spildt mad er spild af både kræfter og penge, der kunne have været anvendt langt bedre. F.eks. til mere mad til småtspisende, en bedre madkvalitet, økologiske råvarer, sundhedsfremme eller et bedre 

Kost & Ernæringsforbundet har netop undersøgt holdningen til madspildet i køkkenerne, og jeg kan med stor glæde konstatere, at stort set alle køkkener, der har deltaget i undersøgelsen, er i gang med at minimere spildet. Undersøgelsen viser, ligesom eksemplerne her i bladet, at spildet er størst uden for køkkenet − i afdelingerne og hos brugerne. Men det er stadigvæk køkkenernes ansvar at tilpasse mængden af mad til behovet ved at styre bestillingerne og styrke det tværfaglige samarbejde.

Aktuelt har såvel Fødevareministeriet som Miljøministeriet sat fokus på madspild. Og der er ingen tvivl om, at de vil sætte køkkenerne under pres for at minimere spildet. Så det er glædeligt, at mange er i gang.

Ghita Parry / Formand