Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Herfra min verden går

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │ Kissen Møller Hansen [ f o t o ]

Skiftet fra at være bachelorstuderende i religionsvidenskab og humanistisk organisationsudvikling til at uddanne sig til ernæringsassistent lyder voldsomt. Men ikke for Charlotte Heijkoop.

− For mig er der en klar sammenhæng mellem kultur, religion og mad. Og så var jeg bare mæt af auditorier og bøger.

Inspirationen fik hun på Testrup Højskole, hvor hun havde et studiejob i køkkenet. Her lod chefkokken hende prøve kræfter med andet end opvask og kartoffelskræller.

− Jeg fik smidt et ansvar i nakken − jeg skulle selv finde på retter og lave dem. Så efterhånden tænkte jeg mere og mere på det med mad, og da jeg en dag sagde det højt i køkkenet, lå der en kontrakt om en læreplads få timer efter, og jeg slog til.

Det valg var rigtigt. For Charlotte Heijkoop er køkkenet og maden ensbetydende med fællesskab, samhørighed, kærlighed og ansvarlighed.

− Jeg bliver trukket tilbage til mit barndoms køkken, som var hjørnestenen i huset. Her fandt jeg ro, her talte vi om tingene, her kunne man være ked af det − herfra min verden gik. Og den oplevelse og identitet, som findes i maden, er bare så vigtig at bringe ind i produktionen. Måltider forbinder mennesker.

Vil gerne have indflydelse

Men uddannelsen har også fået Charlotte Heijkoops øjne op for manglende faglig selvtillid hos ernæringsassistenterne. Og det fik hende til at stille op, da der for nylig var valg til Kost & Ernæringsforbundets hovedbestyrelse. En platform, Charlotte Heijkoop har tænkt sig at udnytte.

− Jeg kan godt lide at have indflydelse på mit fag, og ud over ernæringsassistenternes sindelag undrer jeg mig over nogle ting i uddannelsen.

Med sindelag mener Charlotte Heijkoop den faglige selvopfattelse, ernæringsassistenterne har, men også samfundets kendskab til faget.

− Min far troede, jeg skulle være opvasker. Og det er han ikke ene om. Så jeg vil gerne arbejde med at få folk i faget til at mande sig op og sige, at vi har nogle kompetencer, der er værd at samle på. Vi er ikke ‘bare’ ernæringsassistenter, som jeg hører mange sige. Samtidig bevæger samfundet sig i retning af sunde køkkener og private virksomheder ansætter ofte kokke, fordi det lyder godt. Men vi har så meget mere at byde på, vi kører ikke med fløde og smør. Så jeg vil gerne udbrede viden om vores faglige kompetencer.

Hvorfor lære at opskalere

Charlotte Heijkoops andet mål er at gøre noget ved uddannelsen, som hun oplever en smule gammeldags.

− Jeg har svært ved at forstå, hvorfor jeg skal bruge tid på at lave opskrifter om fra få til mange, når der findes computerprogrammer, som kan. Hellere undervisning i roller og kompetencer og i, hvordan man agerer og løser konflikter. Jeg forstår heller ikke, hvorfor man ikke i højere grad kan skræddersy sin uddannelse efter det, man vil arbejde med. Jeg vil hellere lære om energikost til unge end dysfagikost til ældre. Jeg ved, at jeg aldrig kommer til at arbejde med det. Så jeg håber, at jeg fra min plads i hovedbestyrelsen kan sætte de her ting på dagsordenen.

BLÅ BOG


Charlotte Heijkoop 

27 år

I gang med ernæringsassistentuddannelsen med elevplads på Testrup Højskole, hvor hun havde studiejob i knap fem år, mens hun læste bachelor i religionsvidenskab og humanistisk organisationsudvikling på Århus Universitet.

MIN HVERDAG

VENNER OG FAMILIE: Min støtte i mod- og medgang. Jeg nyder at forkæle dem med et måltid mad og tale om hverdagen og livet.

TEDDY: Køkkenmaskinen gør min hverdag meget nemmere. Selvom den optager mit køkkenbord, elsker jeg den. 

MIN IPHONE: Rummer alt: mit sociale netværk, kalender og telefon, så jeg kan holde kontakt. Og så giver den et lille pusterum ...

REJSER: Min kæreste og jeg var på kokkeskole i Thailand. Så jeg rejser både for at slappe af, opleve og få faglig inspiration. 

MIT ARBEJDE: Det lyder lidt dukseagtigt, men jeg har været her i mange år og kender mine kolleger godt. Her bliver jeg udfordret, udlever mine interesser og vokser indenfor mit fag.