Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Hun er patienternes mundskænk

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │ Sif Meincke [ f o t o ]

Trods 36 år på samme arbejdsplads er både energien og engagementet i behold hos Annelise Røntoft Birch. Hun sprudler af godt humør og dybfølt interesse for at få den bedste smag frem i maden til patienterne.

− Det bedste er de dage, hvor jeg bliver kaldt på mange gange som tilsmager og kan sige: “Hold k…, hvor smager det godt!” Eller hvis jeg hører en elev sige til en anden: “Du skal gøre sådan med det her kød, så smager det bedst.” Så ved jeg, at de har hørt, hvad jeg har sagt.

Respekt fra kollegerne

Annelise Røntoft Birch lægger heller ikke skjul på, at hun efter mere end 30 år i køkkenet er glad for at have fået lov til at’ bestemme noget’. Og at kollegerne accepterer det.

− Jeg har fået en ny rolle som kulinarisk ansvarlig, og den bliver respekteret. Det var lidt svært for mig i starten at være noget andet end kollegerne. Men jeg blev coachet af kokken Claus Angelo Brandt fra Smagsdommerne, som sagde, at det var helt normalt at have det sådan. Og at man for at undervise ti centimeter skulle vide en hel meter. Det tog jeg til mig.

Nu kan jeg gøre noget ved smagen

Netop engagementet i den gode smag fik Annelise Røntoft Birch til at takke ja til posten som kulinarisk ansvarlig, der er en udløber af et langvarigt smagsudviklingsprojekt i køkkenet.

− Til MUS-samtalerne sagde jeg altid, at jeg syntes, vi kunne behandle vores gode råvarer bedre. Dengang havde jeg ikke kompetence til at gøre noget, men der er åbenbart blevet lyttet til, hvad jeg sagde, så nu har jeg lov til at sige min mening højt og gøre noget ved det. Og ja, jeg synes, at vi behandler råvarerne meget bedre nu. Jeg håber også, at patienterne oplever, at de får et godt slutprodukt, siger Annelise Røntoft Birch.

− Før i tiden brugte vi ikke så meget tid på at smage maden til. I dag ved vi, at der er forskel i smag på en kogt og en bagt gulerod.

Der smages igen og igen

Annelise Røntoft Birch og hendes kolleger har været på flere kurser i smag og sensorik. Tre gange om ugen smager de på en menu for at vurdere maden i sin helhed. Og de springer til, hver gang kollegerne har brug for hjælp

− Hvis en kollega siger: “Annelise, min gullasch mangler noget,” spørger jeg ind til, om de synes, den mangler surt, sødt, salt, bittert eller umami? Så tilsætter vi det, der mangler, til en lille portion, og vi bliver ved, indtil vi rammer den rigtige smag. Så er det kollegaens opgave at gøre det samme med den store portion i gryden.

− Vi sender aldrig mad af sted, som vi ikke har smagt på og er tilfredse med.
 

BLÅ BOG

Annelise Røntoft Birch

57 år
Uddannet økonoma i 1977. Arbejdet i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital siden, altid i produktionen. Siden 2009 kulinarisk ansvarlig som led i køkkenets vedvarende fokus på smag og sensorik. P.t. i fleksjob på grund af leddegigt.

 

MIN HVERDAG
 

MIN MOBILTELEFON: Mine børn sender sms’er og mms’er med billeder af mine børnebørn næsten hver dag. Det er guld værd!

MIN HUND MAJA: Hun er årsag til, at jeg kommer ud at gå, selv når det regner. Og der er altid en, som er glad, når jeg kommer hjem. 

MIN TABLET: Jeg kan google alt og få svar på ords betydning, finde opskrifter og købe en rejse, samtidig med at jeg sidder i sofaen og ser tv.

SOMMERBLOMSTER: Jeg glæder mig hvert forår til at plante krukkerne til med sommerblomster. De gør mig så glad.

MIT PAS: Giver mig adgang til verden omkring mig og til at nyde fremmede dyr og planter. Vi sparer op og rejser en gang om året. Vi har været i Australien, Canada, Tanzania på Borneo og Zanzibar. Næste gang skal vi til Malaysia.