Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Hurra, for den sunde fornuft

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Vi har været igennem alverdens kostkure og bogsellerter. LCHF, 5:2, palæo og meget andet. Så meget desto større er glæden over, at en ny retning finder vej: Den sunde fornuft.

Fornuften er heldigvis noget, vi som kost-, ernærings- og sundhedsfaglige aldrig har lagt på hylden. Heller ikke selvom de nye ideer til tider har lydt spændende. Og hvorfor har vi aldrig veget fra den sunde fornuft? Fordi vi som fagfolk har et stædigt og fast fokus på høj faglig standard. På kliniske retningslinjer. På dokumentation og evidens.

Sund fornuft er nemlig at arbejde med viden og erfaring. Og spørge: hvorfor virker det, og hvorfor virker det ikke? Hvad giver et godt liv, hvad gør ikke? Vi arbejder med syge og raske, med børn, unge og ældre. Vi ved eksempelvis, at det, vi skaber, giver mere lighed i sundhed blandt børn, og at vores indsats med mad og ernæring giver ældre kræfterne tilbage. Giver dem mulighed for at mestre deres liv og sygdom bedre.

At vide, hvad man taler om, kommer ikke af sig selv. Det kommer af et højt fagligt niveau i vores uddannelser og gennem mange års erfaring. Fordi vi insisterer på at udvikle os og vores viden. Fordi vi hver dag mærker, hvor stor betydning vores arbejde har for den enkelte og for hele samfundet.

Nogle mener, at de kan det samme, som vi kan. Nogle mener endda, at de kan mere. Men de tager fejl. Vores profession er den eneste, der mestrer hele kost- og ernæringspaletten. Med hvert vores udgangspunkt – hvad enten vi arbejder med mad og måltider, ledelse, behandling, forebyggelse eller sundhedsfremme – står vi på et fast/videnskabeligt grundlag, der ikke kan rokkes ved.

Det er måske ikke særlig smart. Det er måske ikke til de store TV-show, og gør os ikke til hurtigsnakkende madører, selvbestaltede kostvejledere eller dem, der skriver sindrige kogebøger.

Men det gør ikke spor, for vores grundlag er vores faglighed, og den er vi stolte af. Det er  ganske enkelt sund fornuft – og hurra for den!