Husk de fagprofessionelle i ældreministerens nye køkkener

Af Ghita Parry, (debatindlæg i Altinget Fødevarer, 3. oktober 2017)

Fødevareskandaler rammer til tider avisforsiderne. Det bliver blæst stort op, når de opdages, for de er heldigvis få her i landet. En af sommerens skandaler var 20 ton forurenede udenlandske æg solgt i Danmark. Æggene blev tilbagekaldt af Fødevarestyrelsen. Fordi de blev kontrolleret. Fordi vi i Danmark har fagligheden i orden og et velfungerende alarmberedskab, hvis noget går galt.

Generelt har vi forbrugere stor tillid til fødevarerne. Vores æg bliver tjekket for salmonella, grisene for medicinrester og grøntsagerne for pesticider. For bare at nævne nogle få eksempler.

Vi ved, at det røde Ø er en garanti for, at produkterne er økologiske, at nøglehulsmærket er en hurtig guide til at scanne køledisken for de sundeste madvalg, så vi ikke selv skal være i stand til at afkode en hel varedeklaration. Vi stoler på mærkninger, kvaliteten og på, at fødevarerne er sikre for os at spise.

Duft er ikke et kvalitetsstempel i sig selv

I de offentlige måltider er det typisk vores medlemmer, de passionerede madhåndværkere, der er garanter for måltidskvaliteten. Deres arbejde er at håndtere fødevarerne og omsætte dem til velsmagende måltider af høj kvalitet – også i forhold til hygiejnen.

Ældreministeren har slået på tromme for, at mad skal dufte dejligt, måltidet skal være hyggeligt og serveres i indbydende rammer for at kunne nydes optimalt. Også på landets plejehjem. Det har været den politiske dagsorden for ministeriets køkkenpulje, som flere kommuner har fået penge fra, og lige nu er i fuld gang med at omsætte til nye køkkener på plejehjem.

Og det er godt, at der kommer fokus på gode måltider. Men et nyt køkken og velduftende måltider er ikke et kvalitetsstempel i sig selv. Der skal også være styr på hygiejnen, egenkontrollen og den faglige viden om, hvordan man håndterer fødevarer korrekt.

Faglighed må ikke gå tabt

For ellers kan det gå helt galt. Hvis ældre og svækkede for eksempel rammes af en omgang roskildesyge, eller en anden sygdom forårsaget af dårlige madvarer eller uhygiejnisk omgang med maden, er det ofte livstruende.

Når produktionen flyttes ud lokalt på plejehjemmene, må man også sikre sig, at der er en høj faglighed omkring hygiejnen. Derfor er det vigtigt, at man også husker at flytte de fagprofessionelle madhåndværkere med ud i de nye køkkener. Vores medlemmer er uddannede til at håndtere fødevarer smagfuldt, ja, men så sandelig også hygiejnisk, så sikkerheden er i top.

Den faglighed må ikke gå tabt.

Fakta versus følelser

Mad er magt – også i politik. For mad er livsnødvendigt og taler til følelserne. Og der er forståeligt nok flere valgstemmer i at tale om duft og hygge end at tale om praktik, viden og hygiejne. Men de ting må ikke skilles ad.

Fakta er, at der skal faglighed til, at det lykkes med den gode mad, så den både er velsmagende, indbydende, tilpasset den enkeltes behov og er håndteret hygiejnemæssigt korrekt.

Det skal være overskueligt for politikere at sørge for gode løsninger på mad til de ældre plejehjemsbeboere. Derfor har vi skrevet en tjekliste på seks punkter, der bør være opfyldt. Tag den gerne med i tasken og brug den både før, under og efter valgkampen.

Velbekomme til både velduftende, professionelle og sikre måltider. Se tjeklisten her.