Hvad med at satse på måltidet?

I dag er op mod 40 % af patienterne på danske hospitaler i risiko for underernæring. For tre ud af fire af de allerede underernærede patienter bliver den ernæringsmæssige tilstand forværret, mens de er indlagt.

- Jeg ærgrer mig voldsomt over manglen på helhedstænkning. Hvorfor satser regionerne ikke mere på – sammen med det øvrige sundhedsvæsen – forebyggelse og sundhedsfremme? Ernæring er den første medicin. Hvis vi brugte bare lidt mere krudt på at sikre korrekt og ordentlig mad og måltider, så kunne vi spare store penge og få bedre liv, siger formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, som reaktion på den nye medicinmodel regionerne i dag har lagt frem.

Kost & Ernæringsforbundet skønner - med baggrund i hollandske tal - at underernæring, som er udbredt blandt ældre og kræftpatienter, koster samfundet 1½ milliard om året. Underernæring betyder blandt andet, at patienterne i gennemsnit er indlagt 3,4 dage mere, end det ellers er nødvendigt.

Hent publikation Underernæring - det skjulte samfundsproblem

Parry fremhæver blandt andet en undersøgelse, som Kost & Ernæringsforbundet fornylig har fået lavet af YouGov sammen med Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, FaKD og Fresenius Kabi, som viser, at næsten halvdelen af kræftpatienter ikke har fået ernæringsrådgivning i deres sygdomsforløb.

Læs mere om kræftpatienters manglende ernæringsrådgivning

- Og det endda når vi ved, at ernæringsterapi giver øget livskvalitet og forbedrer overlevelsen. Og det er alt andet lige lettere og billigere at sørge for gode måltider end dyr medicin. En krop i god ernæringstilstand tager bedre i mod den øvrige behandling – også med medicinen. Det er for ensporet kun at tænke i medicin, slutter hun.