Hver fjerde har for få bakterier

Ny forskning

I løbet af de sidste fem år er langt størstedelen af de hidtil ukendte passagerer i tarmen blevet kortlagt, skriver Københavns Universitet, hvor fire danske forskere har deltaget i et internationalt forskningsprojekt.

Undersøgelserne viser, at en fjerdedel har op mod 40 procent færre bakterier i tarmen end gennemsnittet, færre forskellige typer bakterier og en overvægt af bakterier, der skaber betændelsestilstande i kroppen.

Bakterierne holder os raske

En af de danske forsker i tarmbakterier, Oluf Borbye Pedersen,  sammenligner tarmfloraen med en regnskov og forklarer, at vi har brug for en stor mangfoldighed af bakterier. Det ser nemlig ud til, at jo mere rig og mangfoldig tarmfloraen er, jo stærkere helbred har vi.

Det skyldes, at bakterierne producerer livsvigtige vitaminer, modner og styrker immunforsvaret og taler sammen med de mange nerveceller og hormonproducerende celler i kroppen. Endelig danner bakterierne også et væld af bioaktive stoffer, som påvirker os på en række forskellige måder, skriver forskerne.

Mennesker, der har en mindre mangfoldig tarmflora, er generelt mere overvægtige, og hos dem ses den tendens til betændelsestilstande i tarmen, som kan være forløbere for diabetes 2, hjertekarsygdomme og evt. cancer.

Bedre kostvaner kan give flere bakterier

Der er endnu ikke en forklaring på, hvorfor nogle har så få tarmbakterier, men fejlprogrammering i vores DNA, antibiotika i barndommen og den kemi, vi møder i hverdagen, er i søgelyset.

Forskningen viser også, at man ved at ændre sine kostvaner kan udbedre noget af den skade, der er sket på tarmbakterierne, og pleje de sundhedsfremmende bakterier.

 

Kilde