Det var under et ophold i USA hos en familie, at Birgitte Vang Hansen for alvor fik øjnene op for betydningen af sund − og økologisk − mad.
− Jeg boede i en lille landsby, hvor alt var økologisk, og hvor man kunne få mange specielle råvarer. Det stod noget i kontrast til den familie, jeg boede hos, hvis børn ikke var ret godt opdraget i forhold til sund mad. Det, kombineret med at jeg altid har interesseret mig for en sund og aktiv livsstil, fik mig til at søge ind på Mad til mennesker-uddannelsen, da jeg kom tilbage fra USA.
Kreativ for at undgå spild
Egentlig var drømmen at blive kok, men efter en uge på grundforløbet var Birgitte Vang Hansen hooked på ernæringsassistenten i stedet. Og i løbet af uddannelsen har hun udviklet en interesse for at lave hverdagsmad med et twist.
− Jeg har arbejdet med at formidle sundhed på en måde, som flere kan forstå. Folk forstår ikke de ti kostråd, men de kan godt følge alle mulige kure, og de kan også forstå ny nordisk mad − det med at gå ud i naturen og finde råvarer. For mig at se er de ti kostråd og ny nordisk mad ret tæt på hinanden, så det var oplagt at kombinere kostråd og ny nordisk − og få noget økologi indover.
Bæredygtighed er nemlig også en vigtig ingrediens i Birgitte Vang Hansens profession.
− Det er en stor belastning for miljøet, at vi har så meget madspild. Så jeg tænker meget over at udnytte alle ressourcer, og her kommer det sjove ind − at være kreativ, så der ikke skal smides noget ud. Jeg er også meget opmærksom på, at min mad ikke kun gavner mig selv, men også naturen, dyrene og menneskene omkring mig. Gensidig respekt og totaludnyttelse af ressourcerne i alle sammenhænge er meget vigtigt for mig.
Vil inspirere til sund livsstil
Alle disse tanker kulminerede, da Birgitte Vang Hansen skulle lave sin svendeprøve (opskrifter side 16), der i øvrigt i marts indbragte hende Kost & Ernæringsforbundets svendeprøvepris på 10.000 kr. Og en lokal Bendixpris i Holstebro.
− Jeg elsker at overraske og være innovativ, så jeg forhåbentlig kan inspirere andre til en sund livsstil og give dem lyst til selv at slå sig løs i køkkenet. Desuden er jeg træt af, at det at være ernæringsassistent mange steder er at lave boller i karry og klippe poser op. Vi kan meget mere end det.
Birgitte Vang Hansen har søgt ind som professionsbachelor i ernæring og sundhed i Aarhus til sommer og vil på sigt gerne arbejde med undervisning og formidling.
− Hvis vi skal forbedre folkesundheden, skal vi starte med de små, f.eks. i madskoler. Socialt udsatte, psykisk ramte er også en målgruppe, hvor maden kan blive en form for trøst eller afhængighed. Så jeg vil gerne inspirere forskellige grupper til et sundt og aktivt liv − men også bare lære folk at sætte pris på gode råvarer − og lave mad. Det er helt utroligt så mange, som ikke kan det.
BLÅ BOG
|