Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Hvis du mister dit job …

Uden job

Arbejdsmarkedet ændrer sig, og mange brancher presses på økonomien. Det betyder, at også kost-, ernærings- og sundhedsfaglige oplever, at deres job ændres eller forsvinder.

Hvis du mister jobbet, skal du kontakte Kost & Ernæringsforbundets sekretariat, der kan støtte dig i en samtale eller forhandling med din arbejdsgiver og være med til at vurdere, om afskedigelsen er berettiget.

Hvis man opsiges

•  skal afskedigelsen være sagligt begrundet, hvis du er omfattet af overenskomsten, og har været ansat i mere end 8 måneder. For ansatte omfattet af Funktionærloven er kravet til anciennitet 1 år. Det kan f.eks. være, at virksomheden ikke længere har nok arbejde til at beskæftige alle, eller at medarbejderen ikke udfører arbejdet på en for virksomheden tilfredsstillende måde. Hvis en afskedigelse ikke er sagligt begrundet, kan man evt. få en godtgørelse. (tekst opdateret 31/10-2017)

•  skal man varsles rettidigt. Hvor lang tid det er, afhænger af ansættelsesforholdet. For de fleste af forbundets medlemmer gælder funktionærlovens regler.

Høring af offentligt ansatte

Som offentligt ansat skal du høres, før arbejdsgiveren reelt kan sige dig op. Høringen skal være skriftlig, og brevet kaldes ofte en ‘påtænkt eller sindet opsigelse’. Brevet indeholder en frist for, hvornår du har mulighed for at komme med dine skriftlige bemærkninger til de årsager, arbejdsgiver har angivet som grund for den planlagte opsigelse. Dine bemærkninger kaldes et ‘høringssvar’.

Hvis du har behov for hjælp til at vurdere, om du skal afgive et høringssvar, eller ønsker, at vi skal se på dit svar, kan du kontakte forbundet.

Er du privatansat gælder andre regler. Spørg i forbundet.

I gang med jobsøgning

Uanset om fyringen er personlig, skyldes omstruktureringer eller nedlæggelse af arbejdspladsen, kan den være svær at komme igennem. Det vigtigste er at finde motivationen, være aktiv og komme hurtigt i gang med jobsøgningen.

•  Acceptér situationen: Uanset årsagen er det at blive opsagt i jobbet en forandring i ens liv. For at komme videre er man nødt til at indse, acceptere og tilpasse sig en ny situation.

•  Brug dit netværk: Netværk er det bedste middel til at bearbejde sin situation, identificere sig med andre og få nogle jobkontakter. At bruge sit netværk er noget af det allerførste, man skal gøre.

•  Brug en jobrådgiver: Hvis man ikke har så stort et netværk eller er opsagt på grund af personlige problemer i jobbet, anbefales det at bruge en jobrådgiver i A-kassen eller fagforeningen. Hvis man er ramt af chok over fyringen, har man brug for professionel hjælp. Er det meget slemt, kan man kontakte sin læge.

•  Jobsøgning er et personligt salgsarbejde: Når det gælder om at komme videre jobmæssigt, skal man være meget skarp, og man er nødt til at sælge sig selv både som ‘produkt’ og som person. Det gælder derfor om at finde ud af, hvilke kompetencer man har, og hvilken vej man skal. Man kan få sparring og gode råd hos jobrådgivere.

•  Vær målrettet, og gå hurtigt i gang: Det er vigtigt at lægge en strategi og være målrettet i stedet for at søge alle mulige job i øst og i vest. Du skal slå på, hvad du har at byde på af relevant uddannelse eller joberfaring − faktisk allerede i overskriften og indledningen i din ansøgning.