Hvor blev maden til flertallet af?

Der var dækket op i toprestauranten Amass i København, da regeringen inviterede til lancering på Gastro 2025 - som skal sætte rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal være løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination.

Anført af statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og miljø- og fødevareminister, Jakob Elleman-Jensen, blev sløret løftet for syv initiativer, der vil understøtte Danmarks internationale styrkeposition som gastronomisk toneangivende nation.

Stemningen blev dog en lidt anden, da initiativerne var præsenteret. For ud var røget al fokus på måltidsvaner, økologi og madspild, som Team Gastro, den faglige ekspertgruppe i Gastro 2025, havde med i sine 10 anbefalinger til regeringen. Ind var i stedet kommet mere fokus på eksport og eksperimenterende gastronomi. Der var sågar afsat millioner til at få Bocuse d'Or Europe til Danmark.

Kost og Ernæringsforbundets næstformand, Michael Allerup Nielsen, er en del af Team Gastro. Og hans fokus har særligt været på måltidsvaner og madspild, hvor både forbrugerne, institutionerne og industrien har mulighed og ansvar for at gøre en forskel.

”I Team Gastro har vi arbejdet meget med definitionen af gastronomi, og det vigtige i, at gastronomi kommer uden for restauranternes vægge og ind i folks egne køkkener. Det vil vi blandt andet med måltidsvaner. Måltidsvaner dækker alt fra planlægning af indkøb, den enkelte families måltidssituation, danskernes madlavningsevner til råvarekvalitet, holdningen til økologi og bæredygtighed. På alle parametre kan gastronomien bidrage til at guide, danne og udvikle vores måltidsvaner. Derfor er det så ærgerligt, at der i de endelige initiativer ikke er et eneste fokus på danskernes måltidsvaner.”, lyder det fra en skuffet Michael Allerup Nielsen.

Næstformanden ser heller ikke meget fokus på madspild, som er en anden af samfundets store udfordringer. ”Man skal passe på med ikke at skabe et projekt for eliten. Jeg savner i høj grad fokus på maden til flertallet. Danskerne smider i snit 260.000 tons mad ud hvert år, antallet af overvægtige stiger løbende og undersøgelser viser, at vi bruger mindre og mindre tid på madlavningen. Gastro 2025 burde i langt højere grad sætte fokus på at få øget den offentlige sundhed, skabt de gode måltidsvaner for de næste generationer og sat en stopper for det enorme madspild, der findes. Og så kunne man derudover have haft et fokus på gastro-turismen og Michellin.”, begrunder Michael Allerup Nielsen.

Læs ekspertteamets anbefalinger her https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/MFVM/Nyheder/Bilag_2_Team_Gastros_anbefalinger.pdf

Læs regeringens initiativer her https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/MFVM/Foedevare/Handout_Regeringens_Gastro_2025__DK_online_.pdf