Hvordan økologi

Hjælp til omlægning

På Økologisk Landsforenings hjemmeside okocater.dk, der er målrettet institutionskøkkenerne, finder du en oversigt over nogle af omlægningskonsulenterne.

Økologiske råvarer er dyrere

Økologiske råvarer er dyrere, og det kræver omtanke og ændringer af madplanen at få lagt om indenfor det eksisterende budget. Om det er muligt, afhænger også af køkkenets størrelse og af brugergruppens behov.

Mange køkkener har imidlertid vist, at det kan lade sig gøre at opnå 60 procents økologi eller mere indenfor budgettets rammer. Blandt andet ved at ændre menuplanen og konsekvent bruge sæsonens råvarer, bruge mere grønt og mindre kød, tænke i billigere udskæringer og udnyttelse af hele dyret og endelig ved at begrænse spildet.

Følgende råd hjælper omlægningen på vej:

  • mindre kød og anderledes kød
  • mere grønt og groft og efter sæson
  • frugt i sæson
  • flere kartofler
  • anderledes brug af brød og gryn
  • forskel på mad til hverdag og fest
  • mindre spild, brug af rester
  • størst mulig egenproduktion
  • kritisk brug af hel og halvfabrikata, flere råvarer

Der er flere råd at hente, f.eks. hos  

Økologiske Landsforening

Københavns Madhus

Hvad får du for pengene, når du køber økologi

Økologiske råvarer er dyrere fordi den økologiske produktion er dyrere end den ikke-økologiske. F.eks. kræver det mere arbejdskraft, når man ikke sprøjter på marken. Og et kyllingeliv er dobbelt så langt for den økologiske kylling som for den konventionelle. Til gengæld får du mere for pengene. Se under: Gode grunde til at vælge økologisk.

Guide: Lev økologisk til en fornuftig pris

Udfordringer, når du lægger om

Umulige indkøbsaftaler og en stram finanskrise bliver udpeget som de helt store udfordringer for økologien. Men det er også et problem, at økologien ses som et modefænomen i stedet for i sit store perspektiv: som en løsning på miljø og klimaproblemerne. Det gør økologien nem at vippe af pinden.

Læs, hvad omlægningsrådgiver Birte Brorson, der er part i Øko++, ser som udfordringer for økologien. Kost, ernæring & sundhed 11/2012

Økologiske indkøb

Økologi skal med i kravspecifikationerne, når der laves indkøbsaftaler. Projekt Fokus har tilføjet kravspecifikationer for økologiske råvarer.

Det kan blive afgørende for et omlægningsprojekt, at der indgås aftaler med leverandører, der har fokus på økologi og tilbyder såvel et bredt varesortiment som økologiske varer af høj kvalitet. Erfaringen fra nogle kommuner er, at de meget store indkøbsaftaler udelukker lokale producenter. Dermed kommer de til at modarbejde regeringens intentioner om økologisk og bæredygtig mad i den offentlige sektor.

For at få det økologiske spisemærke skal du handle med virksomheder, der er økologikontrollerede.

Det Økologiske Spisemærke
Kost, ernæring & sundhed, 7/2012

Køkkenliv 2/2009