I dag træder den nye ferielov i kraft

’Samtidighedsferie’ er de nye ændringer døbt. De er især lavet, så nyuddannede, der starter i job, ikke skal vente 1 ½ optjeningsår, før de kan få ferie med løn i det efterfølgende ferieår.
Alle har fortsat ret til fem ugers ferie også med den nye ferielov.
Derudover har alle offentlig ansatte og visse ansatte, takket være fagbevægelsens virke, alt afhængig af deres overenskomst også en 6. ferieuge – eller altså 5 ekstra feriefridage. Det ændrer den nye lov ikke ved.

I praksis betyder den nye lov, at du fra i dag optjener 2,08 dages lovbestemt ferie pr. måned. Skulle du have brændt alt din tilgodehavende ferie af i løbet af sommeren, behøver du altså ikke vente til 1. maj næste år med at kunne holde mere ferie, men kan allerede efter én måned holde 2 dages ferie. Efter to måneder har du ret til at holde 4 dages lovbestemt ferie med løn. Og så fremdeles. Når du når frem til 1. juli 2021, har du optjent helt præcis 18,72 dages lovbestemt ferie med løn, svarende til lidt over 3 uger og 3 dages ferie. Når du når frem til 1. september 2021, har du optjent de sædvanlige 5 ugers lovbestemt ferie med løn.

Dertil kommer den 6. ferieuge, hvis du har ret til en sådan efter din overenskomst.

Husk også, at du har mulighed for at aftale feriedage med din leder, selv om du ikke har optjent nok. Dette er dog ikke en ret, men en mulighed, som din leder har ret til at afvise.

Har du ferie til gode – også her efter sommeren – så kan du bare lægge den oveni. Vær opmærksom på, at den ferie, du optjener fra i dag af og et år frem, skal være afholdt inden 31. december 2021.
 

Se mere her.