Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Ikke ligeud ad landevejen

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │Heidi Lundsgaard [ F O T O ]

Når Birgitte Kristensen går rundt på Egelys fire afdelinger og taler med kollegerne, som laver mad til beboerne på stedet, slår hun også en sludder af med de unge om løst og fast. Ligesom hun jævnligt spiser et af dagens måltider sammen med dem og kollegerne. Og det gør hende glad.

− Jeg kommer i hele huset og har kontakt med både de andre faggrupper − pædagoger, psykologer, konsulenter osv. − og med de unge, der bor her. Jeg står for den daglige planlægning af driften, menuplaner og indkøb af fødevarer og rengøringsmidler, og det er, hvad jeg så godt kan lide ved det her job: de mange forskellige funktioner og kontakten med både kolleger og de unge.

Kan lide de besværlige

Birgitte Kristensen har været på Egely, en sikret døgninstitution, i to år. De unge, som bor her, er 15-18 år og kæmper med kriminalitet og adfærdsproblemer, og mange er varetægtsfængslede. Tidligere har hun arbejdet på en efterskole, og hun kan godt lide kontakten med de unge, som ikke er ‘ligeud af landevejen’.

− Da jeg så stillingen her, som nævnte kontakten med ‘udfordrende unge mennesker’, lød det spændende. På efterskolen havde jeg de unge med i køkkenet, og det var meget inspirerende at være sammen med dem, som var lidt mere ‘besværlige’. Jeg kunne godt lide at motivere dem til at gøre det, jeg bad om, selvom de ikke altid gad til at begynde med. Det endte som regel med, at de fik lavet noget rigtig god mad.

På Egely bliver maden tilberedt og serveret på stedets fire afdelinger, og selve produktionen har Birgitte Kristensen ikke noget at gøre med. Hun laver af og til mad, når der er møder og andet i huset, men ellers koncentrerer hun sig om planlægningen og om at sørge for, at kollegerne har, hvad de skal bruge i den daglige drift.

− Vi laver helt almindelig og sund mad til beboerne. Vi lytter til dem og tager hensyn til deres kulturelle baggrund, det kan f.eks. være, de ikke spiser svinekød. Der er også unge med diabetes, nogle som træner hårdt, og få som skal tabe sig. Det taler jeg med dem om, og så forsøger vi at imødekomme deres ønsker til maden.

Vil give dem en god oplevelse

Det tog lidt tid for Birgitte Kristensen at vænne sig til Egelys låste døre og telefoner med alarmer, men nu stortrives hun i jobbet og fremhæver det gode arbejdsklima kollegerne imellem og den fine kontakt med de unge.

− Jeg kan rigtig godt lide samarbejdet med husassistenterne, og jeg brænder for, at de unge får en god og sund kost her. De har det svært i livet, og jeg vil gerne være med til at give dem en god oplevelse, mens de er her. Det er vigtigt. Og så har jeg kun skønne kolleger. Jeg føler mig godt tilpas, uanset hvor jeg kommer i huset. Ledelsen, som er ny, gør meget for personalet, og det er en arbejdsplads i udvikling.

BLÅ BOG

 

Birgitte Blancheflor Kristensen

55 år

Uddannet køkkenassistent i 1983 og økonoma i 1987. Har taget voksenunderviseruddannelsen i 1995 og læst til kostvejleder og slankekonsulent i 2012. Har arbejdet på blandt andet plejecenter, sygehus og efterskole og er nu ansat på den sikrede ungdomsinstitution Egely på Fyn som kostkoordinator.

MIN HVERDAG

SUNDHED: Jeg løber jævnligt for at holde mig sund og i form, og jeg laver yoga hver morgen. Det er en lækker måde at starte dagen på.

VANDET: Jeg er vokset op på Ærø og har sejlet, siden jeg var barn. Vi har både sejlbåd og kajak, og jeg bader så ofte, jeg kan.   

BØGER: Lige nu: ‘Undskyldningen’ af Hanne Vibeke Holst og en bog om ‘mentalisering’, som jeg kan bruge, når jeg taler med de unge − og privat.  

FAMILIE OG VENNER: Mand, børn og venner støtter mig. Min mand sejler, min datter læser i København, så jeg er glad, når alle mødes.

REJSER: Jeg kobler af, når jeg rejser og elsker at opleve andre kulturer − og se, hvordan man lever og spiser lokalt. Vi har været på Grønland, på Hawaii, i USA ... næste tur går til Thailand.