Ingen skal gå på kompromis med deres faglighed

Du går på arbejde for at gøre en forskel, men må gå på kompromis med de gode løsninger. Det er en virkelighed, hver tredje offentligt ansatte genkender.

Det viser en omfattende undersøgelse blandt 2.714 personer fra alle dele af den offentlige sektor, hvor Kost & Ernæringsforbundet også deltager.

- Der er masser af potentiale i at lade medarbejdernes faglighed komme i spil. Men det er helt afgørende, at både politikere og ledelsen på arbejdspladsen skaber de rammer og vilkår, der skal til, siger formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

Alle vil gøre det godt

Offentligt ansatte har et stort ønske om at gøre deres arbejde godt. Ud af 2.714 adspurgte gælder det faktisk alle på nær syv – svarende til 99,7 procent.

Mens to ud af tre (63 pct.) fortæller, at de har mulighed for at gøre arbejdet fagligt tilfredsstillende, oplever hver tredje (34 pct.) det stik modsatte.

- Det er uholdbart, at så stor en del af medarbejderne må pakke fagligheden væk. Det siger mig, at vi ikke får brugt vores ressourcer i det offentlige godt nok. Både som forbundsformand og skatteborger, bekymrer det mig, at vi går glip af så stort et potentiale, fastslår Ghita Parry.

Faglighed betydning for stress

Muligheden for at udføre et fagligt tilfredsstillende arbejde, hænger desuden sammen med antallet af stresserelaterede syge dage.

Blandt gruppen, der har tid til deres arbejdsopgaver, har syv procent været sygemeldte med arbejdsrelateret stress.

I gruppen, der ikke kan udføre deres arbejde fagligt tilfredsstillende, er tallet 19 procent – næsten tre gange så højt.

- Stressen banker på, når man må gå på kompromis med eller helt undertrykke fagligheden. Det hører vi desværre lidt for tit fra vores medlemmer. Derfor håber jeg, at arbejdsgiverne vil gå i dialog med os om, hvordan vi skaber bedre rammer og vilkår for blandt andet kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Analysen er et led i den fælles overenskomstkampagne Vores Aftaler. Din styrke. Læs mere om kampagnen her og følg med på facebook her.