Ingen skal krænkes på jobbet

I dag kom det frem, at 20-25 medarbejdere i Centralkøkkenet ved psykiatrisk hospital i Risskov, Region Midt, er blevet filmet i deres omklædningsrum.

- Det er en helt uacceptabel adfærd. Man skal ikke krænkes generelt – og slet ikke på arbejdspladsen, siger Ghita Parry. Hun er formand for Kost & Ernæringsforbundet, der er fagforbund for køkkenets personale.

- Nu er det her en yderst ubehagelig og alvorlig sag, hvor krænkelsen tilsyneladende har været planlagt. Derfor understreger sagen også, at der er behov for en regulering af krænkende adfærd. Her har kollektivet været udsat for en krænkelse. Det er en konkret anledning til at sikre, at der er klare aftaler på arbejdspladserne om krænkende adfærd – og ikke mindst foto og video. Vi har alle sammen en smartphone klistret til hænderne og det er en nem distributionskanal til de sociale medier, siger hun og fortsætter:

- Vi har været i kontakt med ledelsen og det er mit indtryk, at sagen er håndteret rigtig fornuftigt og ledelsen tager det meget seriøst. Jeg vil dog godt opfordre medarbejdernes repræsentanter til at tage problematikken op i MED-udvalget. Når sådan noget sker, bør man overveje, om der skal ske ændringer i den måde man håndterer det på, eller om der er politikker, der skal genbesøges. Man kan bruge det som en anledning til at tale om retningslinjer for at filme på arbejdspladsen i det hele taget, mener hun.

Hun oplyser, at Kost & Ernæringsforbundet ikke før har hørt om en sag af denne karakter, men at man har haft andre sager, hvor medlemmer er blevet fotograferet uden deres accept.

Tre gode råd

  • Tag imod den hjælp, din arbejdsgiver tilbyder, hvis du føler, du har behov for det
  • Kontakt din fagforening, når du har brug for hjælp, vejledning og støtte
  • Bed din arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant om at vende sagen i MED-udvalget, så medarbejdere og ledelse sammen kan overveje og evt. justere retningslinjer for krænkende adfærd

Sagen kort

Medarbejdere i Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital i Risskov er blevet optaget af et kamera, mens de klædte om i omklædningsrum i forbindelse med deres arbejde.

Kameraet blev opdaget af en medarbejder, som troede, det var et usb-stik, der var blevet tabt. Det viste sig imidlertid at være et kamera.

Sagen er nu meldt til politiet. Samtidig er en medarbejder indkaldt til tjenstlig samtale. Leder af Centralkøkkenet Ole Hoffmann Sørensen har her til formiddag orienteret personalet.

Kilde: Region Midt, 6. september 2016