IT kan skabe større fødevaresikkerhed

Der var mange fremmødte på Ankerhus til konferencen: ”Styr på fødevaresikkerhed: Ny viden og fremtidige IT værktøjer”, for at høre nærmere om hvad brugen af IT kunne gøre for fødevaresikkerheden.

Ved bedre IT-styring af de kritiske steder i fødevaresikkerheden kommer der fokus på gode arbejdsgange, der også kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø og en mere fleksibel og effektiv produktionsgang.

Konferencen markerede samtidig afslutningen på det tværfaglige samarbejde.

E-food projektet

Anvendelsen af IT i køkkenerne, kan blandt andet bruges til at forudsige såkaldte patogene bakteriers vækst i mad og fødevarer, viser forskningsprojektet kaldet e-food.  

Kort sagt handler det om, hvor lang tid der går, før de sygdomsfremkaldende bakterier kan vokse i fødevarer, der udsættes for temperatursvingninger.

På den måde vil det nye IT udstyr blandt andet kunne hjælpe de ansatte i køkkenet, med at overvåge eksempelvis frokostbuffeten, så den ikke udvikler de patogene bakterier.

Alternative metoder

På konferencen blev der også fortalt og debatteret om hvordan IT redskaberne kan bidrage til, at fødevaresikkerheden øges, samtidig med at de mest skånsomme tilberedningsmetoder blev anvist.

En af ideerne til hvordan man kunne fremme opmærksomheden omkring fødevaresikkerheden, var eksempelvis opsætning af info skærme, der kunne være med til at øge interessen og opmærksomheden blandt medarbejderne omkring fødevaresikkerheden. På den måde vil den nyeste information omkring emnet altid være tilgængeligt for den enkelte medarbejder, lige der hvor man arbejder.

FAKTA:

På konferencen/i projektet deltog blandt andet:

VIFFOS - Videncenter for fødevarer og sundhed, DTU Fødevareinstituttet, Institut for fødevarevidenskab, KU, Komply A/S (tidl. e-Smiley), Rådet for bedre hygiejne