Relateret indhold

Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 03/11/2020 Jeg vil gerne bidrage til samfundet
Sanne Hansen   [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 06/05/2020 Næring til læring
 Sanne Hansen   [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Vi sætter gang i en proces

Italien tur-retur

  • Tina Juul Rasmussen    [ TEKST ] Peter Sørensen  [ FOTO ]
    Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Peter Sørensen [ FOTO ]

Selvom hun endnu har et par måneder tilbage, inden hun kan kalde sig professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme og diætetik, ved 26-årige Ida Windeballe godt, hvad hun vil med sit nye fag.
− Jeg vil gerne arbejde med at oplyse befolkningen på en mere innovativ måde om sundhed og kostråd. Det er lidt ‘tørt’, som det bliver gjort nu. Kostrådene slår ikke rigtig igennem, synes jeg.  
Derfor vil Ida Windeballe gerne bidrage til at gøre det nemmere for især de unge at gennemskue den ‘sundhedsfaglige viden’, de finder på Instagram og andre sociale medier, hvor nogle kritikløst følger bloggere, som siger, at det er godt at spise palæo og mange proteiner.
− De har tendens til at mangle en kildekritisk tilgang til de informationer, de får. Den vil jeg gerne være med til at give dem.

Formidlede forskning til hele campus

Inspirationen har Ida Windeballe fået fra sine tre praktikophold. Et i Slagelse Kommune, hvor hun arbejdede med sundhedstilbud, kostvejledning og hold for overvægtige borgere. Et i Forbrugerrådet Tænk, hvor hun formidlede sundhedsfremme til erhvervsskoleelever. Og senest et praktik-ophold hos SmartFood i Italien.
− Min kæreste bor i Milano, og her havde jeg hørt om forskningsprojektet SmartFood, der handler om sammenhængen mellem kræft og ernæring. Det har altid interesseret mig, fordi vi har haft kræft i familien. Så jeg kontaktede dem og fik lov at komme i praktik i syv uger, fortæller Ida Windeballe.
− De havde meget travlt, og derfor fik jeg lov til at løse opgaver, som kunne hjælpe projektet. Jeg arbejdede med at kommunikere de nyeste fund blandt andet ved hjælp af infographics. Jeg fik lov at holde et foredrag for hele campus om forskningsresultaterne. Og jeg skrev en artikel om forskellen på middelhavskost og ny nordisk kost i forhold til risici for at udvikle kræft (se link).

Flytter til Milano som nyuddannet

Opholdet gav hende både konkret viden om kræft og ernæring, om at opsøge evidensbaseret viden og om at formidle den.
− Jeg lærte blandt andet, hvor sundhedsskadeligt forarbejdet kød som bacon og spegepølse er, også selvom man kun spiser det i små mængder. Men også at middelhavskost og ny nordisk kost er gavnligt for at forebygge kræft, og det var især spændende at formidle.
Første skridt som nyuddannet pb’er bliver at flytte ned til kæresten i Milano og se, om det er muligt at få job hos SmartFood.
− Jeg prøver det af i et års tid, og hvis jeg bliver glad for det, bliver jeg dernede. Men ellers håber jeg at kunne vende hjem og arbejde med sundhedsformidling i Danmark. Jeg er lidt nervøs for, om det er svært at få job herhjemme, fordi min oplevelse er, at mange ikke er klar over, hvad faggruppen kan. Og fordi vi ikke er specialiserede inden for ét område, men har en bred viden.

Læs Ida Windeballes artikel om midddelhavskost og ny nordisk kost og kræft 

BLÅ BOG

 

Ida Windeballe

26 år
Læser til professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme og diætetik og er i gang med den afsluttende bacheloropgave. Har tidligere arbejdet som model og haft studiearbejde på en øko-café.

MIN HVERDAG

 

IPHONE 6: Min kæreste bor i Italien og min familie i Slagelse. Jeg taler med dem hver dag. Jeg bruger den også til at søge viden og inspiration.

MIN CYKEL: Jeg elsker at cykle i København. Det er en god måde at få motion på og komme fra A til B. Er den punkteret, er min dag ødelagt.

AVOCADO: Det smager vildt lækkert, og jeg skal have det hver dag på en eller anden måde. En ekstra bonus er, at den rummer sunde fedtsyrer.

MINE HALSKÆDER: Jeg har to, jeg altid har på. Den ene har jeg fået af min familie, den anden af min kæreste.

MORGENMAD: Jeg kan ikke fungere uden og sætter gerne 40 min. af til at spise den. Det er en god start på dagen og gør mig glad. Jeg spiser alt, hvad der kommer fra en skål − yoghurt, smoothie osv.