Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 04/11/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 7-2020

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Jeg elsker at sætte ting i system

  • Tina Juul Rasmussen    [ TEKST ] Peter Sørensen  [ FOTO ]
    Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Peter Sørensen [ FOTO ]

Siden hun i 7. klasse var i erhvervspraktik i centralkøkkenet på Herlev Hospital, har Jeannett Larsen drømt om at arbejde med mad. Den drøm førte hende i første omgang gennem uddannelsen som ernæringsassistent, men da hun var nyuddannet, var det svært at få job. For ikke at gå i stå, men videreudvikle sine kompetencer, fortsatte hun med at læse til ernæringsteknolog.

− Jeg så det som en mulighed for at få hele paletten med: Både at vide, hvad der foregår ‘på gulvet’ i produktionen og ved planlægningen af det − altså arbejdet på kontoret, siger Jeannett Larsen. 

Får tingene til at gå op

Kombinationen har vist sig at være guld værd i hendes nuværende job. På Hjerneskade- og rehabiliteringscenter Brønshøj i Københavns Kommune tilbringer Jeannett Larsen 40 procent af sin arbejdstid på kontoret med blandt andet at planlægge menuer, næringsberegne, indtaste opskrifter og bestille den varme mad fra centralkøkkenet på plejecenter Bystævneparken, som hjerneskadecentret ligger i tilknytning til.

Og faktisk er det især arbejdet foran computeren, som tænder Jeannett Larsen rent fagligt.

− Det er sjovt! Jeg kan godt lide at planlægge og sætte ting i system, for eksempel at lave en menuplan for så bagefter at producere og servere den. At være med hele vejen og få tingene til at gå op i en højere enhed − det får jeg i den grad lov til i min nuværende stilling.

Høje ambitioner med den kolde mad

Jeannett Larsens kompetencer som ernæringsteknolog kommer i sidste ende brugerne på centret til gode.

− Vi får borgere ind, som har været ude for ulykker og måske har mistet evnen til at tygge og tale. Og borgere, som skal rehabiliteres, f.eks. efter at have fået en ny hofte. De er fra 18-65 år, og vi har stor udskiftning.

Fordi deres tilstand er så forskellig, er det også meget varieret, hvad de skal have at spise.

Derfor bruger Jeannett Larsen en stor del af sin tid på kontoret på at bestille mad og justere mængderne på det varme måltid, som kommer fra centralkøkkenet. Samtidig er hun med til at planlægge og producere dagens øvrige fem måltider, der består af kold mad. For ambitionerne i køkkenet fejler ikke noget.

− Vi laver stort set alt fra bunden − den daglige salat, pålægssalater, berigede mellemmåltider, supper, vegetarretter til det kolde bord. Vi ryger selv vores pålæg og bacon og bager rugbrød og franskbrød, kager og småkager. Mad kan skabe glæde, og duften af mad kan bringe minderne om tidligere oplevelser tilbage. Det synes jeg gør mad til noget særligt. Og til noget, jeg gerne vil bidrage til.

BLÅ BOG

Jeannett Larsen
27 år

Ernæringsassistent i 2010 og ernæringsteknolog i 2012. Tidligere ansat på Psykiatrisk Center Sct. Hans, i Centralkøkkenet på Gentofte Hospital, i jobrotation på Ældrecenter Æblehaven og som ernæringsassistent på Plejecenteret Strandmarkshave i Hvidovre. Siden 2016 ernæringsteknolog i Hjerneskade- og rehabiliteringscenter

MIN HVERDAG

Min kæreste: Thulani bidrager med så meget godt i mit liv, og vi har en fælles interesse i mad og musik. Så han kommer først.

Min højttaler: Popmusik er fantastisk. Jeg skråler med på musik hver dag. Jeg har gået til sang som teenager og gør det igen. 

Mine knive: er mit værktøj på jobbet og hjemme. Jeg er særlig glad for min store grøntsagskniv, fordi jeg laver meget mad hver dag. 

Min kalender: Jeg planlægger meget også privat f.eks. madplaner og -budgetter og kan godt lide at vide, hvad jeg skal, når jeg står op.

Mit tidligere jeg: Billedet er en evig reminder om, hvad jeg har opnået med et vægttab på næsten 50 kg. Det har gjort mig til et andet menneske udenpå og indeni.