Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Jeg har valgt at tænke positivt

  • Marie Preisler [ t e k s t ] │ Heidi Lundsgaard [ f o t o ]

“Vær den forandring, du ønsker at se i verden”. Dette citat af den legendariske indiske leder Mahatma Gandhi er et af Mette Haxholm Daugaards foretrukne, og hun gør sig umage for at efterleve det i sin hverdag − både i jobbet som salgssupporter i fødevaregrossistvirksomheden Catering Engros i Middelfart og i privatlivet med sin kæreste i parrets nye hus ved Horsens.

− Jeg tror meget på at fokusere på det positive frem for at lade problemerne fylde. Det prøver jeg at leve op til i alle livets forhold, så jeg går meget konstruktivt til tingene og er for det meste meget optimistisk. Men ingen kan selvfølgelig være positiv hele tiden.
 Gandhi-citatet indgik i Mette Haxholm Daugaards eksamensprojekt, som afsluttede hendes uddannelse til ernæringsteknolog. Opgaven rummer en række citater om eget ansvar for at tænke og handle positivt, og det er ingen tilfældighed: Hendes eksamensprojekt handlede om positiv og effektiv ledelse og undersøgte, hvordan det konkret er praktiseret i et sygehuskøkken med brug af ledelsesværktøjet Lean og en omfattende medarbejderinvolvering ved hjælp af Appreciative Inquiry.

Vellykket effektivisering

Ved at bruge de to værktøjer i kombination kan en leder sikre medarbejdernes fulde involvering i udviklingen af forbedringsforslag. Det viser opgaven, der indbragte Mette Haxholm Kost & Ernæringsforbundets eksamenspris. Priskomitéen lade vægt på, at hun fik ’positiv psykologi og effektiv strømlining til at gå hånd i hånd’ og forudså, at køkkenorganisationer, ledere og personale vil kunne få stor gavn af Mette Haxholms bud på, hvordan man gennemfører positive effektiviseringer.
 Det bidrager Mette Haxholm meget gerne til:

− Min store drøm er at blive salgskonsulent i fødevarebranchen eller ledelseskonsulent for køkkener, og jeg vil bestemt heller ikke udelukke et lederjob, når jeg får mere erfaring.

Ledelse som interessefelt

Praktisk erfaring med brug af ledelsesværktøjer og indsigt i drift af et stort køkken fik Mette Haxholm i sin praktiktid i køkkenet på Vejle Sygehus.

− Jeg gik målrettet efter at komme i praktik netop dér. Jeg ville vide, hvordan de arbejdede med positive effektiviseringer i praksis.
 Under praktikopholdet lavede Mette Haxholm en spørgeskemaundersøgelse af, om medarbejderne forstod formålet med at bruge Lean og Appreciative Inquiry.

− Det er en vigtig og ofte overset ledelsesopgave at forklare medarbejderne formålet med nye tiltag og effektiviseringer og at involvere og inddrage dem. Lean må ikke stå alene, siger hun.

Statistik og filosofi

I sit nuværende job som salgssupporter går hendes tid mest med at udarbejde tilbud og lave udregninger og statistikker for virksomhedens salgskonsulenter. Til det gør hun ikke brug af Lean og Appreciative Inquiry. Og dog … måske alligevel, fastslår hun efter en tænkepause:

− Jeg bruger det faktisk på det personlige plan i alt, jeg gør, også på jobbet. Selv når jeg kæmper med en træls opgave og står over for en afvisende kunde, vælger jeg en positiv tilgang. Man kommer langt ved at antage, at folk vil det bedste.
 

Blå bog

 

Mette Haxholm Daugaard 

27 år
Ernæringsteknolog i 2012 fra Erhvervsakademiet Lillebælt. Arbejder som salgssupporter i fødevaregrossistvirksomheden Catering Engros i Middelfart.

MIN HVERDAG

TEAMWORK: Jeg elsker at slå styrkerne sammen og lade alle bidrage med, hvad de er bedst til.

GODE CITATER: Jeg har altid citater i hovedet. Citater er en god måde at udtrykke noget vigtigt på.

EXCEL-ARK: Regneark bruger jeg mange gange om dagen. Det er mit primære arbejdsredskab og helt uundværligt i hverdagen.

LØBESKO: To-tre gange om ugen kører jeg i fitnesscenter for at løbe- og styrketræne. For at holde mig sund og fordi det giver energi og overskud.

FILOSOFI: Jeg arbejder på at bruge forandringer til noget positivt og har en lille filosofisk bog med gode pointer. Den hedder ’Hvem har flyttet min ost’ og kan også bruges af virksomheder.