Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Jeg kan gøre en forskel

  • Tina Juul Rasmussen   [ TEKST ] Anne-Li Engstrøm  [ FOTO ]
    Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Anne-Li Engstrøm [ FOTO ]

Selvom Nanna Jensens karriere som kost-, ernærings- og sundhedsfaglig endnu er kort, løber der en tydelig rød tråd igennem den: Mad til ældre.

Lige siden Nanna Jensen arbejdede som ufaglært på et plejecenter og så det halte med det tværfaglige samarbejde omkring måltiderne, har hun tænkt, at her kunne hun gøre en forskel.

− Jeg har iagttaget måltider både med det køkkenfaglige og det plejefaglige blik og set mig selv som den, der kunne få det tværfaglige arbejde til at fungere, siger hun.

Det vellykkede måltid

Under begge sine praktikophold har Nanna Jensen haft fokus på ældre og arbejdet med retningslinjer for det gode måltid og det gode værtskab. Hendes første job som nyuddannet var da også i en ældrecafé i Ballerup Kommune, indtil hun blev headhuntet til en projektstilling på Plejecenter Sølund, hvor hun i godt et år har testet opskrifter på mad med justeret konsistens.

− At udvikle, næringsberegne og teste mad med tre forskellige konsistenser har været som at eksperimentere i et laboratorium. Det har været en sjov, helt anderledes og nytænkende måde at arbejde på og har givet mig mulighed for at sætte mit præg på maden.

− Som pb’er var min udfordring, at jeg ikke havde viden om og erfaring med storproduktion. Jeg skulle omsætte den smule teori, der findes om dysfagi, til praksis i køkkenet, hvor alt tilmed skulle være økologisk og hjemmelavet. Jeg har oparbejdet viden og erfaring med råvarernes egenskaber, den kulinariske, ernæringsmæssige og hygiejniske kvalitet og med de systematiske arbejdsgange, der gør, at opskrifterne kan bruges af andre, siger Nanna Jensen.

Den tværfaglig udvikling

Succesen i projektet har været det tværfaglige samarbejde i køkkenet og med personalet på afdelingerne blandt andet ergoterapeuterne.

− Alle har deres kompetencer, og det har været spændende at høre, hvad de ved, som jeg ikke ved. Alle har mødt mig med en kæmpe åbenhed, og projektet ville ikke være lykkedes uden dem.

Men det mest givende har været at se beboerens glæde over at få mad, de ikke havde drømt om nogensinde at skulle smage igen, mener Nanna Jensen.

− Maden er jo dagens højdepunkt. Mange er i en situation, hvor de ikke kan tygge eller synke den mad, de kan dufte og se andre få serveret. Nu får alle den samme mad med de samme komponenter. Den smager og dufter ens, men har blot en forskellig konsistens.

Mesterlæreprojektet

Nanna Jensen er nu fastansat som ernærings- og måltidskoordinator på Sølund og kan se frem til nye projekter. 

− Jeg glæder mig også til at kaste mig ud i opgaver, som jeg måske ikke fuldt ud er rustet til. For man kan lære, hvad man vil, så længe man brænder for arbejdet. I 2016-17 skal Sølund stå for nogle mesterlærekurser om dysfagi. Jeg skal være den primære person, og jeg glæder mig til at udnytte de kompetencer i formidling og undervisning, jeg har med fra min uddannelse.

 

BLÅ BOG

Nanna Jensen
26 år

Uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i Sundhedsfremme, Forebyggelse og Formidling i januar 2014. Arbejdet i ældrecafé i Ballerup Kommune. Projektansat i 2015 i køkkenet på Plejecenter Sølund og siden fastansat som Ernærings- og Måltidskoordinator samme sted.

Min hverdag

Min familie: Jeg er et familiemenneske − jeg får og giver så meget energi og kærlighed af at være sammen med dem.

Min cykel: Vi følges ad i tykt og tyndt, i regn og slud − min cykel gør, jeg kommer hurtigt og nemt rundt i byen.

Træningsudstyr: Jeg elsker at træne og gør det 4-5 gange om ugen som en slags meditation. Det giver fornyet energi og humør.           

Kogebøger: Jeg slapper af, når jeg eksperimenterer med at lave sund mad. Min kæreste elsker det, ellers ville han være en tyksak.

Mine kollegaer: Jeg har oplevet psykisk dårligt arbejdsmiljø på en arbejdsplads, hvor jeg mødte med ondt i maven. Her på Sølund blev jeg modtaget med åbne arme, og vi kan både grine, græde og dele viden.