Relateret indhold

Fagbladsartikel 12/12/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 12/12/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 11/12/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 11 2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 11/12/2019 Månedens opskrift: Marcipan og konfekt

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Jeg kan ikke sælge noget, jeg ikke tror på

  • Tina Juul Rasmussen  [ tekst ] | Sif Meincke  [ foto ]
    Tina Juul Rasmussen [ tekst ] | Sif Meincke [ foto ]

− Det fede i mit arbejde er, at økologien bringer den faglige glæde tilbage i køkkenerne. Den vækker gå-på-modet og genføder den oprindelige glæde ved vores fag. Det tænder mig at skabe arbejdsglæde. Og så er det også godt at vide, at indsatsen giver renere grundvand og flere økomarker.

Sådan siger Birte Brorson, som lever af at guide offentlige og private køkkener i at omlægge til økologi. Uden at det koster mere. Og det med pengene er afgørende.

− På grund af krisen oplever især offentlige køkkener besparelser, så det har været afgørende for økologiens succes, at omlægningen sker uden meromkostninger.

Kender køkkenerne indefra

Selv mener Birte Brorson, at hendes succes med økologiomlægning i køkkenerne blandt andet skyldes, at hun selv har ‘gået med hvide træsko’.

− Jeg har været økonoma på stengulvene i over 20 år, så jeg kender alle de barrierer, der kan være for økologien. Plus at jeg holder meget af mine fagfæller og vores fag. Køkkenerne oplever, at det er troværdigt, når de samarbejder med mig.

− Mit engagement spiller også en rolle. Jeg kan flytte dem, som står med korslagte arme og siger: ”Jeg skal aldrig mere snitte en porre!” Pludselig siger de “Ah, det dufter nu alligevel bedre med friske porrer.” Det kan jeg kun, fordi jeg selv tror på projektet. Jeg kan ikke sælge noget, jeg ikke tror på.

Med til succesen hører, at økologien kun har bevæget sig én vej i den tid, Birte Brorson har haft fingrene i den: fremad.

− Jeg har helt klart redet med på en bølge. Øko-bølgen har været stor og ruller stadig. Kost & Ernæringsforbundet har også været rigtig gode til at fremme økologien og støtte op om visionen om ‘60 procent økologi i 2020’, så der er skabt konsensus om, at det er den vej, vi skal i køkkenerne.

Sjovere mad og sjovere arbejde

Hvorfor økologi? er derfor næsten et uforskammet spørgsmål at stille Birte Brorson. Men alligevel …

− Med økologien bringer du alt i spil: Bedre klima, bedre miljø, bedre dyrevelfærd, bedre smag, sjovere mad, sjovere arbejde og bedre fællesskaber, fordi du får et andet og fælles fokus. Økologien lægger desuden op til at være innovativ og prøve nye sorter og arter af. Det er f.eks. økologernes fortjeneste, at vi har spelt i dag, siger Birte Brorson.

− Min store drøm er, at landmændene laver markplanerne sammen med de køkkenfaglige, der laver menuplanerne. Vi skal tænke lokalt og koble den store viden, de to faggrupper har, sammen og skabe et meget mere bredspektret univers af dufte, smage og kvaliteter.

BLÅ BOG

 

Birte Brorson

59 år

Selvstændig med speciale i økologiomlægning, madspild og klimavenlig mad. Økonoma i 1992. Bifag i teatervidenskab. Tidligere ansat på Gentofte Hospital, i en pensionskasse som kantine- og rengøringsleder og i Københavns Kommunes Center for Miljø som økologisk omlægningsrådgiver. Selvstændig siden 2009.  

MIN HVERDAG

KOMPOSTKASSEN: spiller en vigtig rolle i mit liv og min virksomhed. Det handler om madspild og om at give næring tilbage til jorden.

Ø-MÆRKET: symbolet på meget godt og en utroligt stor succes. Vi er det land i verden, som spiser mest økologisk, næsten alle kender det røde Ø.

JERNPANDE: endelig en pande, der kan det, jeg har brug for: Bliver varm og brun uden at brænde på og uden smart belægning.

VANDANA SHIVA: kvinde og aktivist, som arbejder med økologi, klima og diversitet. Jeg bliver inspireret af hendes kamp mod GMO-giganterne.

MIN GULDRING: som min far har lavet af en kontreadmirals kones guldtænder. Min far og han var barndomsvenner, og min far fik guldet, da hans kone fik ryddet munden til gebisset. Jeg har gået med den i 30 år.