Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 27/08/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 07/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Månedens opskrift: Sild i stimer
Sanne Hansen   [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Styr på strømmen

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Jeg skal ud over stepperne

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Ideen tog form en tidlig morgen, da Hanne Vennevold Sahl lå i sin seng og tænkte på, hvor rystet hun var over meldingen om, at der alligevel ikke skulle bygges et køkken på det nye supersygehus i Gødstrup − angiveligt på grund af pladsmangel.

− Jeg havde jo siddet med i flere køkkengrupper og planlagt både køkken og talt ernæring i det nye supersygehus. Der havde været fuldt drøn på, og så pludselig kom den melding. Det var så provokerende. Så jeg tænkte, at det måtte vi gøre noget ved. For ét er, at man træffer dumme beslutninger − det kan være svært at gardere sig imod, men hvis det skyldes manglende viden, er det ærgerligt.

Invitation til dialog

I samarbejde med en kollega blev tankerne formuleret til en åben invitation til formand for Regionernes sundhedsudvalg og Region Midt Bent Hansen og sygehusdirektør Henning Vestergaard om at gå i dialog med det kostfaglige personale på Holstebro og Herning sygehuse. Invitationen med to siders argumenter for, hvorfor et nyt supersygehus også skulle rumme et køkken, gik ud via både aviser og tv. Og det “speedede nok processen lidt op”, som Hanne Vennevold Sahl udtrykker det.

− Men vi troede også på, at vi kunne flytte noget i deres hoveder. Sammen med kollegerne formulerede vi i fællesskab spørgsmål og argumenter, og alle medarbejderne i de to køkkener fik invitationen, så de kunne bidrage i debatten.

De to herrer takkede hurtigt ja til at mødes. Og udover samtlige ansatte i de to køkkener fik Hanne Vennevold Sahl også en overlæge fra Ernæringsrådet og afdelingssygeplejersker med til mødet, da de delte bekymringen over et sygehus uden køkken.

− Og det gik godt. Vi fik bragt vores indlæg og fik at vide, at vi senest i januar 2014 ville få endelig besked om, der ville blive et køkken eller ej.

Så længe kom Hanne Vennevold Sahl og hendes kolleger ikke til at vente. I starten af november fik de at vide, at der var truffet en beslutning:

− Til vores fordel! Det fejrede vi med champagne og kransekage i begge køkkener.

Ville ikke tabe ernæringen på gulvet

Set i bakspejlet var det, som især rykkede i Hanne Vennevold, at hun sammen med kolleger i mange år har arbejdet på at gøre ernæring til en del af behandlingen.

− Så det, der rørte mig allermest, var, at vi måske ville tabe alt det på gulvet. Det triggede mig, at de kunne kalde et sygehus for ’super’ og samtidig nedgradere et helt område. Så signalerer man da, at maden godt kan undværes. Det var næsten ikke til at bære at tænke på.

Frem til 2017-18, hvor supersygehuset i Gødstrup efter planen skal stå klart, bliver opgaven ifølge Hanne Vennevold Sahl ’at holde sig inde i kampen.’

− Vi skal blande os alt det, vi kan. Jeg sidder jo heldigvis stadig med i køkkenarbejdsgrupperne, hvor jeg vha. mine kollegaer har mulighed for at stikke min næse i alt.

 

BLÅ BOG


Hanne Vennevold Sahl

54 år
Økonoma i 1987. Ansat som kostkonsulent i Hospitalsenheden Vest, som omfatter Herning, Holstebro og Lemvig sygehuse samt Sundhedshus Ringkøbing og Sundhedscenter Tarm. Har afsluttet et modul om ’kvalitetssikring og innovation’ på diplomuddannelse.

MIN HVERDAG

YOGA: er fantastisk. Jeg elsker det, fordi der er tid til at gøre øvelserne ordentligt. Personaleforeningen har udbudt det, så det er nemt.  

EN RIDETUR: det klarer hovedet at tage en tur ud over stubmarken. Jeg går til undervisning, men det er mest for hyggens skyld. 

FRIESERHESTE: vi er bidt af dem og avler på dem. Det giver os hyggelige køreture til Holland, hvor de kommer fra. Lige nu har vi to fine føl.

FERIER: får os til at slappe af. Min kæreste er landmand og arbejder hårdt, så det er skønt at komme af sted. Vi skal til Gran Canaria i februar. 

UDDANNELSE: er et dejligt miljø, beskyttet og med gode faciliteter til rådighed. Det er sjovt at få ny viden og forskellige faglige tilgange. Senest var det til kvalitetsarbejdet.