Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Jeg tænker over, hvordan jeg kommer hurtigere i mål

Da Line Dahl blev eksamineret i sit bachelorprojekt om et nyt pakkesystem, havde hun et stopur med.

− Censor bemærkede, at det jo var helt i tråd med min opgave. Og så var de nysgerrige på tiden, griner Line Dahl, der kunne fortælle tilhørerne, at hun havde snakket i 11 minutter og 50 sekunder og dermed ramt det tilladte spillerum på mellem 10 og 12 minutter. Forud havde hun øvet sig grundigt, så det gode resultat var ikke en tilfældighed.

Det skal virke

Tilfældigheder er der heller ikke mange af i Line Dahls bacheloropgave, hvor hun detaljeret gennemgår, hvordan det ved hjælp af Lean værktøjer vil være muligt at effektivisere pakningen af madvognene på Århus Sygehus. Og hvordan Lean vil spare tid og arbejdsgange svarende til 250.000 kroner om året.

Opgaven kalder Line Dahl selv for en ’manual’, fordi den helt jordnært beskriver, hvordan vogne, kantiner og stik kan mærkes, så pakningen bliver nemmere og angiver ruter, så unødvendige skridt, vognåbninger og andet undgås. Men derudover indeholder opgaven også metodiske overvejelser om, hvordan ændringerne kan implementeres.

− Det var afgørende for mig at lave noget brugbart i mit bachelorprojekt. Man skal kunne se nødvendigheden af en forandring − ellers vækker den modstand og kommer ikke til at virke. I praktikken lavede jeg en masse observationer. Da jeg så satte mig ned og arbejdede med det i opgaven, faldt det hele på plads, og jeg kunne se, at det ville give resultater at implementere det her system. Det var en stor tilfredsstillelse, konstaterer Line Dahl.

Der skal være et flow

I dag er Line Dahl nyuddannet og arbejdssøgende. Og forhåbentlig på vej mod en stilling som kantineleder eller produktionsleder i et sygehuskøkken. Forandringsledelse er ambitionen.

− Jeg kan godt lide, at der hele tiden er udvikling, at der sker noget, at der er et flow. Og jeg vil gerne udfordres fagligt ved at skulle få nye ting til at lykkes, fortæller hun.

Lean kunne sagtens dukke op igen i Line Dahls arbejdsliv, for metoden appellerer til hende.

− Det fascinerer mig, at man kan gøre tingene på en smart måde, uden det koster ekstra. Springe bøvlet over. Det ligger nok til min natur, at jeg tænker over, hvordan jeg kan komme hurtigere i mål. Man skal selvfølgelig ikke effektivisere bare for at effektivisere, men fordi det giver tid til noget andet. På Århus Sygehus kunne det være at lave maden fra bunden eller mere økologisk.

Ud med det unødvendige

I Lines eget liv inspirerer Lean også. For eksempel overvejer hun tit, om unødvendige arbejdsgange kan elimineres og gemmer ikke ting, der ikke længere har værdi eller funktion.

− Jeg har faktisk lige været det hele igennem. Jeg har altid smidt det unødvendige ud. Det er selvfølgelig anderledes i et hjem end på en arbejdsplads. Her er der ting, der har betydning, fordi de vækker minder for eksempel. Men så bliver de pakket i kasser og sat på loftet.

BLÅ BOG

Line Thøgersen Dahl

23 år
Uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i cateringledelse fra Ankershus via fjernstudie. Færdig i januar 2011. Blev nr. to i Kost & Ernæringsforbundets bachelorkonkurrence med sin opgave om effektivisering af pakningen af madvogne på Århus Sygehus.