Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Jobbytte afliver fordommene

Line Holdensen er 23 år, og blev færdig som ernæringsassistent for to år siden. Hun var på Silkeborg Sygehus, før hun kom til Lokalcenter Rosenvang, der laver mad til egne beboere og Børnehuset.

– Jeg blev spurgt, om jeg ville være med i ’Tallerkenen rundt’, og jeg syntes, det lød som et spændende projekt. På Silkeborg Sygehus blev vi som elever tilbudt at komme med ud, når maden blev serveret for patienterne, så vi kunne se, hvordan det foregik, men det her er noget andet.

Slut med selvhentere

På en aftenvagt fulgte Line Holdensen social- og sundhedshjælper Margit Jensen, da hun skulle anrette aftensmåltidet for en gruppe beboere. Det var en lærerig oplevelse.

– Vi fik en snak om, hvorfor vi afleverer maden, som vi gør. Hvorfor nogle madkomponenter kommer hver for sig og skal sammensættes, når de kommer ud i de små køkkener. F.eks. forklarede jeg, at kød og sovs ikke skal varmes sammen. Det er vigtigt, at beboerne kan se de enkelte dele af retten. Det er med til at give dem en bedre måltidsoplevelse.

Line Holdensen fik omvendt øjnene op for, hvor travlt plejepersonalet egentlig har i forbindelse med aftensmåltidet.

– Før, når de bad om, at vi kom over med mere fløde, tænkte jeg, at den kunne de da selv hente. Men nu kan jeg godt se, at det er der altså ikke tid til.

– Jeg har fået respekt for det arbejde, de udfører, tilføjer hun.

Så kan vi lære det

Margit Jensen var med på en morgenvagt. For hende var køkkenet ikke helt ukendt område, alligevel var der ting, der overraskede.

– Jeg vidste ikke, at de også laver mad til børnehaver, og jeg synes, at de gør et godt stykke arbejde, siger Margit Jensen, der under besøget fik vist Line Holdensen, hvor vanskeligt det er – når det skal gå stærkt – at arbejde med de hvide bakker, som køkkenet leverer maden i. De er for bløde.

Hun er også godt tilfreds med, at Line Holdensen har set forholdene på afdelingen.

– Så ved hun, at vi for eksempel har en ret lille ovn, så det er begrænset, hvor meget vi kan varme op.

Bedre kommunikation

Under sit besøg fik Line Holdensen snakket med beboerne om, hvad de gerne vil have, noget hun normalt ikke har lejlighed til.

Ud af jobbyttet kom også genindførelse af en bog, hvor plejepersonalet og køkkenpersonalet skriver beskeder til hinanden.

– Kommunikationen er blevet bedre, efter jeg har mødt plejepersonalet. Før var det ’os i køkkenet og dem i plejen’, siger hun. Nu opfatter jeg os mere som en helhed.

Det er Margit Jensen enig i.

– Nu kan vi sætte ansigter på hinanden. Og det er vigtigt at huske at give ros, når der er noget, vi synes, de har gjort godt i køkkenet.

Alle skulle prøve det

Margit Jensen fortæller, at nogle af hendes kolleger ikke vidste, at maden blev lavet på lokalcentret.

– De troede, den blev lavet et sted ude i byen.

– Sådan går vi nok og har nogle fordomme om hinanden og bliver irriteret over småting, i stedet for at sige det, foreslår Line Holdensen, og Margit Jensen indrømmer, at de også har ’knurret, når der manglede et eller andet i forbindelse med maden’.

De er helt enige om, at jobbyttet har givet indsigt og langt større forståelse og respekt for hinandens arbejde. Og de mener, at ’Tallerkenen rundt’ skulle være obligatorisk for alle.

GOD MAD - GODT LIV

Servicestyrelsen har i samarbejde med en række kommuner udviklet metoder og værktøjer, der kan styrke kvaliteten af den kommunale madservice. Det gælder hele vejen rundt i produktionskøkkenet, hjemmeplejen og plejeboligerne.

Kost & Ernæringsforbundet har været med i servicestyrelsens projekt; sekretariatet har bidraget med faglig respons og flere medlemmer har deltaget i pilotprojekterne.

• Tallerkenen rundt
Er et af servicestyrelsens værktøjer. det er en slags praktik, hvor medarbejdere fra køkken og pleje bytter job.
• Måltidsbarometeret
Et værktøj, der tager temperaturen på kvaliteten af måltiderne.

• Konference: God mad – godt liv
Servicestyrelsen inviterer 600 deltagere på konference, hvor projektets redskaber til bedre ældremad præsenteres og den fremtidige indsats på området debatteres. Konferencen finder sted den 10. og 17. marts i Odense og Vejle.

Læs mere:
www.servicestyrelsen.dk/godmadgodtliv
www.servicestyrelsen.dk/nyhederog god-mad-godt-liv