Katalog får ikke mere mad i patienten

Når regionerne opfører nye sygehuse, bliver mange af dem uden produktionskøkkener. Og det kan have betydning for patienterne, mener formanden for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, og tilføjer, at et overblik over sygehusmaden ikke løser den grundlæggende udfordring.

- Jo længere væk fra patienten maden bliver tilberedt, jo mere opmærksomhed skal maden have, når den bliver serveret. Det er en opgave, der skal løses af fagfolk. Al respekt for sygeplejersker og andet plejepersonale, men de har hverken tid eller faglighed til at sørge for, at patienterne får det rigtige måltid serveret på den rigtige måde. Samtidig ser vi, at vores medlemmer bliver afskediget og sparet væk på de eksisterende sygehuse og presset bliver større og større. Det hænger ikke sammen, siger hun.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde siger i en pressemeddelelse, at debatten er vigtig.

- Selvfølgelig skal patienterne have serveret god og appetitlig mad, når de er indlagt på et sygehus. Den rigtige ernæring er jo en vigtig brik i et vellykket behandlingsforløb. Med kataloget vil vi få vi et overblik over, hvilke overvejelser regionerne har gjort sig, og hvilke løsninger, de har valgt til at sikre god og appetitlig mad til patienterne, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.

Katalog løser ikke problemet

Men et katalog løser ikke noget som helst, mener Ghita Parry, der peger på, at et katalog kun er første skridt i det overblik, ministeren ønsker, mens næste skridt bør være en konsultation med virkeligheden. 
-  Mange patienter er underernærede eller i er i risiko for at blive det. Det betyder ikke alene noget for deres generelle helbred og trivsel, det betyder også noget for evnen til at tage godt i mod den øvrige behandling, komme sig hurtigt oven på behandlingen og komme til hægterne igen. Det gælder eksempelvis for den ældre, medicinske patient, som ministeren også er meget optaget af. Det er dejligt, at regeringen generelt er fokuserede på god kost og ernæring, men det undrer mig, at regeringen ikke drager konsekvenserne og sørger for, at køkkenerne og måltidsorganisationerne er på plads, slutter hun.
Det nye katalog skal vise, hvordan regionerne planlægger at tilberede og levere maden. Efter planen er kataloget klart i april 2016, hvor det kan ses på www.godtsygehusbyggeri.dk. ​