Klima: Bæredygtige køkkener er nu storpolitik

Byerne skal finde løsninger og aftaler, der sætter handling bag ordene og skub i implementeringen af Parisaftalens vigtige klimamål, (hvor verdens statsledere blev enige om at holde temperaturstigningerne nede på maksimalt 2 grader, og stræbe efter 1,5 grader, red.).

Borgmesternes klimanetværk, ’C40’, er et globalt netværk, der nu mødes for 7. gang. Tilsammen repræsenterer de mere end 700 mio. indbyggere, og står for ca. 25 procent af verdensøkonomien. Altså byer, der fylder betydeligt i klodens klimaregnskab.

Offentlige køkkener en del af løsningen

Blandt de mange bæredygtige løsninger byder blandt andet New York og København ind med ambitioner om at sænke CO2-aftrykket i den offentlige kostforplejning.

Kost og Ernæringsforbundets medlemmer står for 800.000 offentlige måltider dagligt. Derfor ser vi gerne, at flere danske kommuner kommer på banen med politiske initiativer, der støtter op om klimavenlig omstilling af de offentlige køkkener.

Vores erfaring fra den økologisk omstilling har vist, at det kan lade sig gøre, når de rette rammer og midler er tilstede. Det vil være realistisk med en 25 procents reduktion af CO2-aftrykket fra fødevareforbruget i den offentlige sektors allerede fra 2025, hvis kommunalbestyrelser og regeringen bakker projektet op.

Forskere opfodrer til mindre kødforbrug

I forbindelse med klimatopmødet har 65 forskere fra 11 lande underskrevet et fællesbrev til borgmestrene i de 90 byer, om at gribe til politisk handling og mindske kødforbruget i de offentlige måltider. I brevet er der eksempler fra New York City og Mexico, der vil indføre kødløse mandage for de offfentlige skoler.

Læs brevet her