Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Knald I grydelåget

  • Jeannette Ulnits    [ TEKST ] Sif Meincke  [ FOTO ]
    Jeannette Ulnits [ TEKST ] Sif Meincke [ FOTO ]

Fie Luna Brisson var nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed, da hun søgte job som køkken- og cafémedarbejder i Hvide Hus − et socialpsykiatrisk tilbud under Diakonissestiftelsen i Gentofte.

− Jeg har selv været med til at forme min stilling. Jeg kan godt lide at sætte ting i gang, og det kan jeg her, fordi ledelsen er åben og nytænkende, siger Fie Luna Brisson, der i dag har titel af ‘kost- og køkkenansvarlig’.

Det betyder, at hun giver individuel vejledning i kost, går ture sammen med brugerne for motionens og samværets skyld, driver en fredagscafé, hvor hun laver menuplaner − og mad − sammen med brugerne. Desuden laver hun indsatsplaner, hvor hun sammen med den enkelte sætter mål for sundhed − det kan være et rygestop, ændrede madvaner eller andet.

− Her får jeg lov til at spille på alle tangenter. Jeg bruger min kostfaglighed, men har i høj grad også mine pædagogiske evner i spil, siger Fie Luna Brisson, der også fortæller, at det ikke var tilfældigt, at hun valgte at arbejde med psykisk sårbare mennesker.

− Jeg kender til psykiske lidelser fra mit bagland, så jeg ved, at de mennesker, som er ramt, ofte har et lavt selvværd og føler sig uden for samfundet. Derfor er det vigtigt for mig at være med til at styrke deres selvværd ved at give dem ansvar og vise, at jeg tror på alt det, de kan.

Knald i grydelåget

Det fik hun i høj grad demonstreret, da hun sammen med brugerne satte gang i kogebogsprojektet ‘Knald i grydelåget’. Alle opskrifterne i bogen, der udkom i december, er valgt og afprøvet af brugerne, personalet og Fie Luna Brisson i skøn forening.

− Vores mål var at skrive en kogebog med humor. Den blev til som et fælles projekt i Hvide Hus med fire brugere og mig som en projektgruppe, men alle brugerne fik mulighed for at byde ind med ideer til opskrifter, kreative indslag, erfaring med fondsansøgninger og andet. For mig handlede det om at få brugernes ressourcer i spil, og det var fedt at se dem folde sig ud og få selvtillid i takt med, at det lykkedes. Vi er enormt stolte af bogen og har lavet et kæmpe PR-arbejde for den, fortæller hun.

Ansvar for egen sundhed

Fie Luna Brisson har klare holdninger til, hvordan hun møder brugerne:

− Det gælder om at holde fokus på det, de kan. Det giver selvtillid og livskvalitet at være en del af noget, og at andre regner med en. Derfor konfronterer jeg dem også, hvis de er udeblevet fra en aftale, og fortæller, at vi faktisk havde brug for dem, siger hun.

En stor del af brugerne i Hvide Hus har et ønske om en sundere livsstil, men på grund af de psykiske udfordringer har de svært ved at bruge de almene tilbud om sundhedsfremme.

Fie Luna Brissons næste store projekt bliver derfor at være kostfaglig ankerperson foreløbigt for 14 brugere.

− Vi har valgt at skræddersy et tremåneders forløb til dem, hvor de får mulighed for at arbejde med KRAM-faktorerne. Både ved individuelle samtaler og gruppeaktiviteter som f.eks. løbe- og gåture, der er med til at styrke fællesskabsfølelsen og giver mulighed for at danne netværk.

Fie Luna Brisson overvejer at søge de nyetablerede Fagråd i Kost & Ernæringsforbundet om støtte og sparring. Hun kunne nemlig rigtig godt tænke sig, at det blev en opgave for et af fagrådene at spille ud med kostanbefalinger til mennesker med psykisk sygdom. 

BLÅ BOG

 

Fie Luna Brisson

33 år
Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i ernæring og fysisk aktivitet i 2009. Siden da ansat i Dagcenter Hvide Hus, et socialpsykiatrisk tilbud under Diakonissestiftelsen i Gentofte

MIN HVERDAG

Nydelse: Jeg nyder kvalitetskaffe, chokolade med 70 procent kakao og godt, mørkt øl. 

Synge: Jeg elsker musik og har skrevet sange, siden jeg var 12 år. Det sætter perspektiv på det, jeg oplever. I dag er jeg forsanger i FiLuna Band.

Gå ture: Jeg elsker at være i naturen, og lange gåture giver mig ro og energi. Min veninde og jeg går gerne 20-25 km.

God mad: Jeg elsker at lave enkle retter med kød og grøntsager, f.eks. kyllingeoverlår med gedefeta og varm bønnesalat.

Vinterbade: Min mor og jeg clearer hver uge hjernen med et koldt dyk ved ‘Svanemølle Vinterbadelaug’