Kødpålæg årsag til sygdom

Syg af listeriose

15 mennesker er i løbet af de seneste måneder blevet syge af listeriose. Listeriose skyldes bakterien Listeria.
Bakterien smitter hovedsageligt gennem mad, der indeholder bakterien, og den giver alvorlig sygdom hos personer, der i forvejen er svækkede.
12 er døde og bakterien kan have været årsag eller medvirkende årsag til dødsfaldene, oplyser Statens Seruminstitut.

Smittekilden fundet

Smittekilden til det aktuelle udbrud af Listeria menes at være kødpålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser A/S.  Kødet er solgt en gros og primært til institutionskøkkener og restauranter, skriver Fødevarestyrelsen.

Listeria findes mange steder i miljøet og derfor også i rå fødevarer. Vi spiser alle bakterien fra tid til anden uden at blive syge. Det er kun personer, der i forvejen er svækkede, der bliver syge. Eksempelvis ældre mennesker, kræftpatienter eller andre md kroniske sygdomme.

Symptomer på Listeriose

De første symptomer på listeriose er feber, svækkelse, opkast og diarre. Der kan gå fra én til 21 dage fra smitte til sygdommen bryder ud. Det kan derfor være vanskeligt at finde smittekilden.

Skærpet hygiejne

Bakterien vokser ved køleskabstemperatur og kendte risikofaktorer er kødpålæg, koldrøget fisk samt bløde oste, skriver Seruminstituttet, der anbefaler en skærpet opmærksomhed på hygiejnen ikke mindst i institutionskøkkenerne.

 

 

Kilde