Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Kom ind i kampen mod madspild

  • Ghita leder

Vi producerer og serverer omkring 800.000 måltider i den offentlige sektor hver dag. Men alt for meget mad går til spilde. Sikke spildte kræfter! Spild af indkøb, transport, emballage, produktion, servering og affaldshåndtering. Spild af tid, arbejdskraft og penge ganske enkelt. Også selvom jeg fraregner spild, der ikke kan undgås.

Det er svimlende tal om noget, som ingen har gavn af. Slet ikke os, der beskæftiger os med mad og måltider til hverdag. Derfor er Kost & Ernæringsforbundet gået med i Miljøministeriets Partnerskab om mindre madspild. Her står vi skulder ved skulder med fødevareindustrien, supermarkederne, kommunerne, organisationer og staten i kampen mod spild af mad. Vi deler en fælles vision, som vi har kaldt ‘Fra madspild til ressource −  styrk respekten for maden’.

Noget af det, vi som professionelle kost-, ernærings- og sundhedsfaglige kan bidrage med, er vores viden. Og her kommer du og dine kolleger ind i billedet. Måske synes du ikke, at I gør noget særligt. Men tænk lige over det en ekstra gang. For noget af det, der er med til at reducere madspildet, er netop de små ideer. Måske har I fået anderledes fade eller ny emballage? Måske laver I personalefrokoster af resterne fra buffeten? Måske har I indrettet køleskabet på en ny måde? Jeg er overbevist om, at I har ideerne. Derfor vil jeg gerne opfordre jer til at gå ind på mindremadspild.dk og dele ideerne med andre og lade jer inspirere.

Der ligger allerede mange tip og trick. Nogle af dem kan du læse om i her i fagbladet, hvor kolleger fortæller, hvordan der næsten kan gå sport i at mindske madspildet.

Det kan være krævende at ændre rutiner og arbejdsgange. Men tænk, hvis man kunne bruge de mange spildte kræfter på noget andet? Som at lægge om til økologi eller dyrke håndværket og lave mere mad fra bunden? Det har de eksempelvis gjort i Vendsyssel. Jeg håber, her er inspiration at hente. For vi må og skal have nedbragt spildet af mad. 

Ghita Parry
/ Formand

Læs miljøminister Kirsten Brosbøls brev til Ghita Parry

Læs Ghita Parrys svar til Kirsten Brosbøl