Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Konsulentopgave blev til bacheloropgave

  • Marie Preisler [ t e k s t ]  |  Heidi Lundsgaard  [ f o t o ]
    Marie Preisler [ t e k s t ] | Heidi Lundsgaard [ f o t o ]

I januar blev Anne-Mette Larsen færdig som professionsbachelor i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling. Allerede før den afsluttende eksamen fik hun job og havde første arbejdsdag på en arbejdsplads, som hun løste en konsulentopgave for under uddannelsen.

− Jeg startede i job tre dage inden, jeg afleverede bacheloropgave, og to uger før min eksamen. Det er fantastisk at gå lige ud og få job. Jeg havde bestemt ikke regnet med, at  en konsulentopgave, jeg løste som studerende, skulle føre til et job, siger Anne-Mette Larsen.

Anne-Mette Larsen tog sin professionsbacheloruddannelse på University College Syddanmark i Haderslev, og mens hun gik der, spurgte en af hendes undervisere, om hun ville lave et projekt for et plejecenter i Sønderborg Kommune − Center for Korttidspladser.

Brug måltidet aktivt

Centeret var knapt et år tidligere omlagt fra et almindeligt plejecenter til et center, hvor borgere kan visiteres til et kort ophold med særlig pleje og støtte til rehabilitering. Og opgaven, som Anne-Mette Larsen blev tilbudt, var at undersøge centerets køkken og pege på veje til et bedre samarbejde mellem køkkenet og afdelingerne og sikre større trivsel og arbejdsglæde for medarbejderne i køkkenet.

− Det lød spændende, men jeg behøvede lidt betænkningstid. Jeg havde hidtil arbejdet mest med børn med særlige behov og maddannelse − både i min praktik og i et efterfølgende projekt. Derfor regnede jeg med at skrive bacheloropgave om det emne.

Det endte dog med et ja til projektet på Center for Korttidspladser, hvor hun lavede interview og deltagerobservationer og fandt frem til, at køkkenet manglede retning, og at organisationen manglede kommunikationsværktøjer. Hun anbefalede at bruge måltiderne aktivt som et kommunikationsrum mellem køkkenpersonalet og plejepersonalet og som ramme om mere nærhed til beboerne ved måltiderne.

− Centeret havde mange gode kort på hånden, men var ikke selv klar over, hvilken trumf de havde i måltidet, siger Anne-Mette Larsen.

Skal føre anbefalingerne ud i livet

Hun besluttede at bruge sin efterfølgende bacheloropgave til at arbejde videre med, hvordan måltiderne på centeret kunne spille en vigtigere rolle. Det resulterede i bacheloropgaven ‘Måltidet som trumf’, som indbragte Anne-Mette Larsen et 12-tal ved sin eksamen.

Allerede inden karakteren var i hus, havde ledelsen i Center for Korttidspladser tilbudt hende at blive ansat med den opgave at implementere sine forslag til at styrke måltidet og rammerne om det. Anne-Mette Larsen behøvede ikke lang betænkningstid for at sige ja tak til den mulighed.

− Jeg kan næsten ikke få armene ned. Jeg er både beæret og stolt over, at de kan bruge mine anbefalinger og vil have mig til at være med til at virkeliggøre dem. Sammenhængen med underernæring er oppe i tiden, og jeg glæder mig meget til at være med til at skabe strukturer for samarbejdet, som skal munde ud i et anderledes måltid for borgere og medarbejdere med mere nærvær og et fællesskab, der stimulerer appetitten.

Fik rådgivning i forbundet

Anne-Mette Larsen er projektansat i fire måneder. Arbejdsgiverens første udspil var at aflønne hende som selvstændig konsulent, og den mulighed var Anne-Mette Larsen også åben overfor, men hun vidste ikke, hvad det ville kræve af hende at blive selvstændig. Hun kontaktede derfor Kost & Ernæringsforbundet.

− Jeg havde ikke været selvstændig før, så jeg var helt på bar bund, og derfor var det rigtig dejligt at kunne ringe til forbundet og få præcise råd og vejledning om, hvordan jeg skulle forholde mig.

Arbejdsgiveren ombestemte sig og ville i stedet ansætte Anne-Mette Larsen. Den løsning var hun også godt tilfreds med, men hun valgte at få Kost & Ernæringsforbundet til at tjekke ansættelseskontrakten.

− Det er mit første job som professionsbachelor, og det er et fint tilbud, at forbundet vil læse kontrakten igennem. På den måde føler jeg mig mere tryg.

Hendes råd til studerende er at sige ja til de muligheder, der opstår:

− Sig aldrig nej til et godt tilbud og tro på, at det, du har lært, kan bruges. 

GUIDE OM ANSÆTTELSE

 

Uanset om du ansættes tidsbegrænset, som vikar eller i et projekt på din arbejdsplads, anbefaler Kost & Ernæringsforbundet, at du lader dig ansætte under overenskomsten på det pågældende område − i stedet for at arbejde som selvstændig.

Krav til selvstændige

Hvis du ikke i forvejen arbejder som selvstændig, skal du sætte en række foranstaltninger i gang − du skal registreres som selvstændig og have et cvr-nummer (et nummer, der identificerer din virksomhed), og du skal momsregistreres. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det aftalte honorar også indeholder afregning til skat, feriepenge, pension mv.

Hvis ikke du har et ønske om også på længere sigt at arbejde som selvstændig, er det derfor enklere at lade sig ansætte under overenskomstens rammer.

Forhandling om tillæg

Hvis der er tale om en tidsbegrænset projektansættelse, der kræver dine særlige kompetencer eller andet, kan du forhandle med din arbejdsgiver om et individuelt tillæg til den overenskomstmæssige løn.

Kontakt:

Kontakt altid Kost & Ernæringsforbundet, før du underskriver din ansættelseskontrakt.

Forhandlingsafdelingen læser gerne din kontrakt og vurderer din løn.

Forhandlingsafdelingen
33 63 66 00
post@kost.dk