Kort nyt

Kan din virksomhed bruge et nyuddannet talent?

Er du ansat på en arbejdsplads, hvor I har mange gode ideer til interne projekter, men hvor I savner ressourcerne til at få ”sat skibene i vandet”? Så har I nu mulighed for at få tilknyttet en nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed eller ernæringsteknolog  i 8 ugers virksomhedspraktik , og på den måde få jeres ideer omsat til virkelighed. Virksomhedspraktikken er en del af Kost & Ernæringsforbundets ”Projekt talentudvikling” Download pdf og læs mere om projektet. Vis den til din leder eller andre ildsjæle på din arbejdsplads og lad os høre fra jer.

Energiangivelser på menutavle

En stor del af danskernes mad og måltider fremstilles og spises uden for hjemmet. Coop Analyse fortæller, at forbrugerne har svært ved at vurdere energiindholdet i mad- og drikkevarer, og ønsker oplysning om energiindholdet, og derved får  mulighed for at foretage deres valg på et oplyst grundlag. Diabetesforeningen, Forbrugerrådet, Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse har i samarbejde med Varefakta og repræsentanter fra brancheorganisationer og virksomheder taget initiativ til anbefalinger, som kan imødekomme forbrugernes ønske. Anbefalingerne kan også hjælpe virksomhederne med at angive energiindholdet korrekt, samt sikre ensartethed på tværs af kæder og virksomheder.

Kost & Ernæringsforbundet vil gerne kvittere for et vedkommende initiativ. At borgeren kan træffe et valg på et oplyst grundlag, er et vigtig greb i den sundhedsfremmende indsats. Angivelse af energiindhold på menutavler vil være et godt pædagogisk værktøj, for de af vores medlemmer, der arbejder med sundhedsfremme, forebyggelse, behandling og vejledning af borgere. Angivelserne af energiindhold på menutavlerne, vil således medvirke til en bevidstgørelse omkring produkternes beskaffenhed. Målgruppen for oplysningsindsatsen kan tænkes bredt; unge, voksne og ældre samt overvægtige og undervægtige. At kontrollen af energiangivelsen på menutavlen er lagt ind under den eksisterende fødevarekontrol, vil øge troværdigheden og kvalitetssikre initiativet.

Grab n' go - ungdomscamp 2013

Dette års Ungdomscamp for vores elever og studerende fandt afsted i maj og temaet var Grab N' Go - mad på farten. Vores mission på Ungdomscampen var at undersøge – og udvikle et sundere Fast food on the go-produkt. Dagene var et miks af foredrag og praktiske øvelser. Deltagerne blev introduceret til konceptudvikling, nudging, kulinarisk stjerneløb, profession, workshop, foredrag om at være selvstændig og meget andet. Du kan læse mere om programmet og downloade præsentationerne her.

Kan Sex, Humor & "Rigtige Mænd" være nøglen til mænds sundhed?"

Mens Health Week løb af stablen i sidste uge.  I samarbejde med professionsbachelor-studerende og praktikant i forbundet, Birgitte Markussen, har Kost & Ernæringsforbundet  udgivet nogle ’spillekort’ med en pin-up-pige på forsiden og link til mænds loge på bagsiden. Kortet skal i lommen på mænd, og henlede deres opmærksomhed på egen sundhed. Læs artiklen: Mændene står tilbage som de store tabere, når det gælder helbred.og dødelighed i Danmark. Du kan også se mere på facebook-siden Mænds Loge.

"Hvis man gør en indsats, får man et resultat"

Kost & Ernæringsforbundet var med, da KL's Sundhedsspot, havde fokus på, hvordan sunde børn, der trives, skaber fundamentet for sunde og velfungerende voksne. En af de mange spændende oplægsholdere var Professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Bjørn Holstein, som opfordrede kommunerne til at fortsætte arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme blandt børn og unge. "Tallene viser, at når vi gør en indsats, så får man et resultat". Kontorchef i KL’s Center for Social og Sundhed, Christian Harsløf satte spot på at kommunerne gennem forebyggelses- og sundhedsindsatser være med til at mindske den social ulighed i sundhed. Han fortalte, at man i kommunerne havde haft svært ved at håndtere de overvægtige børn: "Der mangler simpelthen metoder og kvalitetssikring og vi bør vidensdele og kvalitetsudvikle på tværs af kommunerne". Christian Harsløf glædede sig over forebyggelsespakkernes anbefalinger, som Center for forebyggelse skal understøtte implementeringen af. Du kan læse artikler fra dagen samt se præsentationerne her.

EFAD

Kost & Ernæringsforbundet er medlem af EFAD, European Federation of the Associations of Dietitians. Organisationen arbejder for at sikre de bedst mulige arbejdsforhold for diætister i hele Europa. Kost & Ernæringsforbundet er med i EFAD, som har til formål at:

  • Fremme udviklingen af ​​det diætetiske erhverv
  • Udvikle ernæringslære på et videnskabeligt og fagligt niveau efter medlemsforeningerne interesser
  • Lette kommunikationen mellem de nationale foreninger og andre organisationer - faglige, uddannelsesmæssige og politiske
  • Fremme en bedre ernæringstilstand hos befolkningerne i medlemslandene i Europa

EFAD har i øjeblikket 31 medlemsorganisationer, der repræsenterer over 30.000 diætister i 25 europæiske lande. Du kan oprette dig gratis og få adgang til masser af viden og invitationer til spændende konferencer. Læs mere her.

Folkemøde

En fætter-kusine fest for den politiske elite eller en mulighed for at komme i dialog? Der er mange meninger om folkemødet, men Kost & Ernæringsforbundet udnytter muligheden for at få sat  indsatsen for ernæring på dagsordenen. Forbundets formand Ghita Parry lagde derfor vejen forbi Allinge på folkemødet. Her mødtes hun med politikere og  debatterede med bl.a. Kræftens Bekæmpelse om hvad vi skal gøre for at hjælpe de 20-30 % af kræftpatienter, der dør af underernæring. Følg formandens blog her.

Autorisation af sundhedspersoner fra tredjelande

En ny bekendtgørelse er trådt i kraft om autorisation af visse sundhedspersoner, herunder kliniske diætister, der er statsborgere i og/eller uddannet i lande uden for EU/EØS. Med bekendtgørelsen sammenskrives de gældende vejledninger om autorisation og prøveansættelser af en række sundhedspersoner uddannet i udlandet. Samtidig bliver der indført et krav om, at de pågældende sundhedspersoner skal bestå en prøve i sproglige/kommunikative kompetencer (dansk sprogtest). Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Danskerne spiser mere fuldkorn

DTU Fødevareinstituttet og Fuldkornspartnerskabet har undersøgt, hvordan det står til med danskernes indtag af fuldkorn. Og det ser godt ud. Danskerne spiser mere fuldkorn og andelen af danskere, der lever op til anbefalingen er steget. Det skyldes et større og bedre udbud og et højere indhold af fuldkorn i i fx hvedebrød og pasta Læs e-artiklen fra DTU Fødevareinstituttet her.

Opfordring

Kost & Ernæringsforbundet vil gerne opfordre vores læsere til at dele ud af jeres viden og projekter. Så hvis I brænder inde med en god historie, et projekt, viden eller holdninger, som I vil dele med andre ernærings- og sundhedsprofessionelle, kontakt redaktør Camilla Lærke, cbl@kost.dk. Vi hører også gerne fra dig, hvis du har ideer og ønsker til indhold.