Kort nyt

De Nye Nordiske Næringsstofrekommendationer, NNR, er på vej

Der lægges mere vægt på kostens sammensætning end på de enkelte næringsstoffers værdi i de Nye Nordiske Næringsstofrekomendationer, som også institutionerne skal planlægge efter.

Anbefalingerne er et redskab til at lægge en kostplan der opfylder de ernæringsfysiologiske behov hos forskellige målgrupper, understøtter vækst og velbefindende og hindrer udvikling af kostrelaterede sygdomme som type 2-diabetes, overvægt, kræft, knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme.

Der lægges vægt på, at det ikke er indholdet af enkelte næringsstoffer, men det samlede indhold af næringsstoffer og andre bioaktive stoffer, der er afgørende for vækst og velbefindende.

Et resume af anbefalingerne er klar. De egentlige anbefalinger forventes til januar 2014.
www.norden.org/nnr

Ny nordisk næring

Ny nordisk mad fører til vægttab, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for udvikling af diabetes. Det viser en ny undersøgelse fra projekt OPUS på Københavns Universitet. Det er den første undersøgelse der bekræfter en sundhedseffekt af at spise nordiske råvarer.
http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2013/2013.11/nordiske_raavarer_styrker...

Aminosyre styrker appetitreguleringen

Ny forskning har vist, at aminosyren arginin forbedrer kroppens evne til at omsætte glukose. Arginin findes i f.eks. laks, æg og nødder.

Når arginin har den effekt, er det ifølge forskerne fordi arginin øger produktionen af et mave-tarm hormon, der har en positiv indvirkning på glucoseomsætningen og i øvrigt også stimulerer appetitreguleringen.

Man kan ikke behandle type 2-diabetes ved at spise fødevarer, der er rige på arginin, men de kan have en positiv effekt på omsætningen af maden, siger forskerne.

Arginins effekt er indtil videre alene vist ved museforsøg. Der forskes videre for at finde frem til, om arginin kan hjælpe de mere end 300 millioner mennesker i verden, der lider af type 2-diabetes.
http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2013/2013.9/aminosyre-har-positiv-effe...

Ulighed i indlæggelse

Kvinder med kort uddannelse har 40 procent større risiko for at blive indlagt på sygehus sammenlignet med kvinder med lang uddannelse. Hos mændene er forskellen på 30 procent. Det viser en ny undersøgelse om social ulighed i indlæggelser fra Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen viser også, at de hyppigere indlæggelser blandt kortuddannede hænger sammen med lavere fysisk aktivitet og et højere BMI.
http://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2013/ulighed-i-indlaeggelse

Børn på menuen

Ny bog fra Munksgaard ser børn, ernæring og måltider i et tværfagligt perspektiv.

Mad har en basal, ernæringsfysiologisk betydning for børn og unges optimale udvikling. Men samtidig er mad et væsentligt element i samværet mellem børn og voksne. Og måltiderne har betydning for både socialisering, erfaringsdannelse og læring. Med andre ord - mad er et komplekst anliggende både for den enkelte, familierne og institutionerne og for den fagprofessionelle, der beskæftiger sig med børn og mad.

Bogen ’Børn, ernæring og måltider’ er målrettet professionsbachelorstuderende på ernæring og sundhed, pædagog- og læreruddannelserne.
http://munks.gyldendal-uddannelse.dk/Books/Ern%C3%A6ring_og_sundhed/9788...