Kort nyt - 12

Til kamp for måltiderne

Der bør laves mere mad i de danske køkkener og børnene skal inddrages, siger Fødevareminister Dan Jørgensen og opfordrer os til at vælge friske råvarer efter sæson, danske og økologiske, og til at lade mindre mad gå til spilde. Fødevareministerens madrevolution har begejstret nogle og irriteret andre. Læs Ghita Parry's kommentar.

Kost & Cancer

Rapporten  ”Hvordan håndterer kræftsygeplejersken ernæring til kræftpatienter” udkom i juni 2014 og kan downloades her. Rapporten præsenterer resultater fra en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt kræftsygeplejersker. Har du spørgsmål omkring emnet er du velkommen til at kontakte forbundets kliniske diætist Mie Lauwersen.

100 daginstitutioner deltager i landsdækkende madevent

I Dagtilbudsloven står, at alle børn i daginstitutioner skal have et sundt frokostmåltid. Alligevel har få kommuner indført madordninger. En landsdækkende maddag skal gøre opmærksom på, at frokostordninger er med til at skabe lighed i børns sundhed..

”Vi ved, at gode måltidsvaner grundlægges i barndommen og at børnene får dækket op til 70 % af deres daglige energiindtag i daginstitutionen. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi har fokus på den mad vi serverer for børnene og sørger for at give dem den bedst mulige start på livet. Det er det, vi vil sætte fokus på med denne maddag”, siger Ghita Parry. Læs mere om madeventen.

Holbæk-metoden virker

Den såkaldte ”Holbæk-metode”, som Holbæk Sygehus Enhed for overvægtige børn og unge har udviklet, virker. Også når metoden spredes ud i landet, skriver Region sjælland. Kommunale sundhedsplejersker og kostvejledere har stor succes med at behandle overvægtige børn og unge efter et særligt Holbæk-koncept. De foreløbige resultater viser, at 80 procent af børnene har mindsket deres grad af overvægt under behandlingen. Læs mere.

EFAD/DIETS Konference i oktober

Den årlige EFAD/DIETS konference afholdes i Athen den 8. – 12. oktober. Kost & Ernæringsforbundets internationale repræsentant Maryann Sørensen deltager. I år er der særligt fokus på hjælp og støtte til sårbare grupper. Læs mere.

Overvægtige får stress af træning

Træning kan være stressfremkaldende og blokere for et ønsket vægttab. Det viser et forskningsprojekt fra Universitetet i Stavanger. Forskerne bag herunder associate professioner fra Department of Health Studies Brynjar Foss forklarer at en mulig forklaring kan være et forøget niveau af stresshormonet kortisol. Forskningsprojektet blev offentliggjort i juni i Journal of Exercise Physiology online, og du kan læse mere om det her.

Ny håndbog om psykisk sygdom og sund livsstil

Borgere med psykiske sygdomme har større interesse for at ændre livsstil end befolkningen generelt, men ændringerne er samtidig en stor udfordring for dem, skriver Sundhedsstyrelsen. De har udarbejdet et inspirationskatalog, som har til formål at videreformidle to konkrete tilgange til, hvordan sundhedsindsatser til borgere med psykiske lidelser kan tilrettelægges, implementeres og fastholdes. Download inspirationskatalog.  

Værktøjskasse til implementering af nationale retningslinjer

Sundhedsstyrelsen har udgivet en digital værktøjskasse med konkrete forslag til, hvordan sygehuse og kommuner kan implementere de nye nationale kliniske retningslinjer. Læs mere.

Foods are us! On eating & becoming

EMBL afholder en spændende konference i november i Heidelberg Tyskland. Der er fokus på mad, sundhed , madpræferencer og madens betydning for krop og sjæl. Læs mere.