Kort nyt

Børn skal sanse, lære og lege med maden

Kost & Ernæringsforbundet er med i Måltidspartnerskabets projekt Sund madglæde og madmod i daginstitutioner. Målet er via en professionalisering af personalet i daginstitutionerne at fremme børns madmod og madglæde for derved at bidrage positivt til udviklingen af børnenes mad og måltidsvaner. Et nyt litteraturstudie fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet samler forskningsresultater om hvilke faktorer, der har størst indflydelse på børns madvaner. Rapporten er den første på området, der har samlet den eksisterende forskning om betydningen af daginstitutioners madkultur og måltidspædagogik for børns maddannelse, madmod og madglæde. Download rapporten

Få transfedtsyrer i vores mad

Langt de fleste fødevarer, der sælges på det danske marked, indeholder fortsat fedt med intet eller lavt indhold af transfedtsyrer. Det viser en ny analyse, DTU Fødevareinstituttet har foretaget sammen med Fødevarestyrelsen. Indholdet af transfedtsyrer er på det laveste niveau siden en øvre grænse for industrielt producerede transfedtsyrer blev indført ved lov for ti år siden. Læs mere

Meget mere fuldkorn i danskernes kost

Danskerne spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden skriver DTU Fødevareinstituttet. Andelen af befolkningen, hvis kost lever op til den officielle anbefaling for indtaget af fuldkorn, er også vokset markant. Langt flere børn end voksne spiser tilstrækkeligt med fuldkorn. Læs artikel

Storbybørn laver sjældent mad

Jo større by man bor i, desto sjældnere beder familiens børn selv om at være med til at lave mad, skriver Foodculture. En undersøgelse lavet af YouGov for Glyngøre Nemfisk viser, at jo mindre byer folk bor i, desto oftere ønsker børnene at være med til at lave mad. Hele 22 pct. af børnene i Hovedstadsområdet spørger ifølge forældrene aldrig, om de må være med til at lave mad. Det tal er kun 9 pct. i byer med under 10.000 indbyggere. Læs mere

Supermotionisme

Vi ved, at det er sundt at dyrke motion. Og det er formentligt sundt at dyrke meget motion. Men spørgsmålet er, om der er en øvre grænse for, hvornår der ikke er yderligere helbredsmæssige fordele ved at dyrke motion. Ny rapport fra vidensråd for forebyggelse, der har fokus på sundhedskonsekvenserne af ’supermotionisme’, fritager supermotionister for sundhedsmæssige bekymringer. Læs mere

Få rabat på bog om kostråd

Som medlem af Kost & Ernæringsforbundet kan du købe bogen 10 Kostråd 10 Familier med rabat. Normalpris 249,95 – medlemspris 199,95. Send en mail til salg@muusmann-forlag.dk og skriv Ernæring og Sundhed i emnefelt. Angiv antal bøger og navn og adresse. Så fremsender forlaget bogen portofrit, vedlagt en faktura.

Patient empowerment  i teori og praksis

Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen har bragt en spændende artikel om patient empowerment. Patient empowerment er blevet et plusord, der nærmest bruges i flæng om en lang række forskellige initiativer, hvor patienter og pårørende tildeles mere aktive roller. Læs artiklen fra DSS – Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsvæsenet.