Kort nyt

Raske overvægtige, der taber sig, dør for tidligt

Overvægtige får typisk flere sygdomme og dør tidligere end normalvægtige. Men en stor gruppe overvægtige er faktisk ikke syge af at veje for meget, og slankekure kan for dem betyde kortere liv. Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.
Fokus bør derfor flyttes fra vægttab til at holde en stabil vægt med sund kost og fysisk aktivitet, anbefaler vidensrådet i rapporten.
http://www.vidensraad.dk/nyhed/raske-overv%C3%A6gtige-der-taber-sig-d%C3%B8r-tidligt

Kostfaglig ekspertise til forebyggelsesrådet

Vidensråd for forebyggelse har udpeget Inge Tetens som nyt medlem af rådet. Dermed har rådet udvidet sine kompetencer på kostområdet. Inge Tetens er professor ved DTU Fødevarer og  forsker i sammenhængen mellem kost og sundhed blandt andet med fokus på effekter af forskellige strategier til forbedring af befolkningens kostindtag. Hun har derudover stor viden om berigelse af fødevarer, brug af kosttilskud effekten af kostkampagner samt strukturelle tiltag, hvor usund mad bliver skiftet ud med sund mad, skriver vidensrådet.
http://www.vidensraad.dk/nyhed/kostekspert-er-nyt-medlem-af-vidensr%C3%A5det

Kræft & Ernæring

Småtspisende skal ikke spise groft, grønt og fedtfattigt, som det anbefales raske. De skal derimod spise mad med et højt indhold af energi og protein, for at kunne stabilisere eller øge vægten. Anbefalinger til småtspisende med vægttab er derfor meget anderledes end til raske. Bogen ’Genvind styrke ved vægttab og manglende appetit’ giver råd og vejledninger om ernæring og indeholder opskrifter på energitætte retter,  måltider og kostplaner. Man får desuden viden om, hvad der er vigtigt at spise ved vægttab og nedsat appetit under og efter kræftbehandling. Bogen er målrettet den kræftsyge og de pårørende. Men fagfolk kan også læse med.
http://muusmann-forlag.dk/product/kraeft-ernaering/

Kemi i maden

Fødevarestyrelsens har gjort det nemmere at få viden om kemi i maden. Styrelsen har oprettet en hjemmeside, der informere om dioxin i fisk, lak i dåsen, hvordan vi slipper for fluorerede stoffer i pizzabakken og koger kartofler med mindst mulig indhold af akrylamid.
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Kampagner/madmedmindrekemi/Sider/default.aspx